Top
 

Perfecte Lemon-curd

 / Recepten  / Perfecte Lemon-curd
17 apr

Perfecte Lemon-curd

De beste definitie van lemon-curd is “zon  in een potje”. Lemon-curd is heerlijk fris en fruitig van smaak en doet mij altijd aan het voorjaar denken. Rond de pasen maakt ik altijd lemon-curd. Het is heerlijk op een matzes, op een boterham of verwerkt in gebak. Elke keuken heeft zijn eigen sterke kanten en dit (wat mij betreft) een van de lekkerste dingen uit de Engelse keuken.

Zoek met Google en je vind veel moeilijke recepten die veel werk kosten en bovendien niet het perfecte resultaat geven. Vaak heb ik (en vele met mij) met die recepten “last” van witte slierten door de lemon-curd. Dit wordt veroorzaakt door eiwit stolsels. Het kan geen kwaad, de smaak blijft gelijk maar qua uiterljk is het minder.

Onderstaande bereiding is super simpel en wijkt af van de traditionele bereiding met als gevolg: Een perefecte lemon-curd zonder eiwitslierten.

Nodig:

  • Het sap en de geraspte schil van 4 citroenen.
    We maken lemon-curd en geen kaarsen dus zorg voor citroenen zonder wax laagje)
  • 250 gram roomboter (ongezouten)
  • 350 gram suiker
  • 4 eieren

Bereiding

  • Snij de boter aan kleine blokjes en laat deze op kamertemperatuur komen
  • Haal de citroenen over de rasp om de buitenste laag van de schil te verzamelen, pers ze vervolgens uit
  • Doe op het citroensap na alle ingredienten in een beslagkom en roer met garde of mixer tot een cake-achtig beslag ontstaat. (een paar kleine klontjes boter is geen drama)
  • Voeg het citroensap toe en roer nog even
  • Breng het geheel al roerend op matig hoog vuur aan de kook. (let op blijf roeren, de boter mag niet aanbranden en de suiker niet carameliseren dus echt goed blijven roeren over de hele bodem van de pan)
  • Laat even op zo laag mogelijk vuur al roerend doorkoken.
  • Giet het vervolgens in schone jampotten en draai deze gelijk dicht.
  • De lemon-curd koelt vanzelf af en komt op de juiste dikte als deze is afgekoeld
  • In de koelkast enkele weken houdbaar.
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.