Top
 

Peren poffert uit de refelctor oven

 / Recepten  / Peren poffert uit de refelctor oven
Een prachtig gelukte Peren poffert
7 feb

Peren poffert uit de refelctor oven

Als je de gemiddelde Nederlander vraagt wat een poffert is dan heeft hij of zij geen idee. Vraag je het aan een Groninger dan loopt het water in zijn mond en zal hij je met plezier vertellen wat een poffert is. Poffert is een broodachtig boerengerecht en werd vooral gegeten als hoofdgerecht en soms als toetje, meestal in de winter omdat het een nogal zwaar gerecht is

De traditionele Groninger poffert wordt gemaakt is een speciale pofferttrommel waarin een pannenkoekachtig beslag au-bain-marie gekookt wordt. Op meer plaatsen is een dergelijke bereidingswijze bekend, de “Jan in de zak” gebruikt een zelfde soort deeg dat in een dichtgeknoopte theedoek of kussensloop gebakken wordt. In Sri Lanka kent men de burudala, in de kop van Noord Holland de (Hoornse) broeder, beide berusten op het zelfde principe.

Tegenwoordig wordt poffert ook vaak in de oven gebakken in een tulbandvorm. Vaak schenkt men roomboter met suiker of stroop over de poffert. Er bestaan recepten waarin allerlei vruchten worden verwerkt en recepten voor hartige varianten, met onder meer spek.

Poffert is een vergeten streekproduct dat sinds 2011 opnieuw in Groningen op de markt gebracht onde de naam ‘Echte Grönneger Poffert’, ‘Pofferts van Popko’.
Hoog tijd voor een echte kampvuur variant want:
“eet je regelmatig een poffert …… dan ben je een echte boffert”

Benodigdheden

Vulling (kan ook met ander fruit, rozijnen …. Etc)

  • 6 stevige peren
  • 2 a 3 eetlepels kaneel
  • 50 gram roomboter

Beslag

  • 12 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • Vanille suiker (extract of aroma)
  • 500 bloem
  • 500 ml karnemelk
  • 4 eieren
  • 2 theelepels zout
  • 1 zakje bakpoeder
  • 2 theelepels baksoda (natrium-bi-carbonaat)

Garnituur

  • Honing
  • Poedersuiker

Bereiding

  • Dit recept kan met refelctor oven gemaakt worden, gebruik in dat geval een bakblik, en reflectoroven en “lees om de briketten en skillet instructies heen”. Houdt er rekening mee dat het dan buiten niet te koud is anders duurt het zeer lang de poffert gaar is. In een skillet met deksel of Dutch Oven bakt het een stuk makkelijker.
  • Stook een brikettenstarter vol briketten
  • Schil de peren, ontdoe ze van het klokhuis en snij ze in kwarten
  • Zet een skillet 16” op de briketten en leg een Dutch Oven Bear deksel vol met briketten zodat deze goed kan voorverwarmen. (Eerst in het vuur voorverwarmen en later briketten gebruiken kan ook)
  • Meng de droge delen van het beslag en voeg geleidelijk al roerend met een garde de natte delen toe of omgekeerd meng de natte delen van het beslag en voeg al roerend de gemengde drogen delen van het beslag toe.
  • Smelt de roomboter en bak hierin de peren met de kaneel tot de peren net beginnen te karameliseren. Keer de peren slechts een maal om anders zit je met de gebakken peren ..
  • Haal op 4 briketten na alle briketten onder de skillet vandaan
  • Schenk het beslag over de gebakken peren
  • Plaats het hete deksel op de skillet en leg een gesloten ring briketten op de buitenste rand
  • Bak de poffert gaar in circa 30 minuten.
  • Bestrooi de poffert voor het serveren met suiker en honing

 

 

Comment
  • Floor
    11/02/2014, 08:05

    Gaaf! ziet er goed uit, ik ga het binnenkort proberen.

Leave a Reply