Top
 

Oliebollen

 / Recepten  / Oliebollen
21 mrt

Oliebollen

Oliebollen boven het vuur is begonnen tijdens de zomervakantie. Vrienden met wie we kampeerden waren in een lollige bui en toe ik zei “wat zal ik eens bakken?” riepen zij “oliebollen”.

Sinds dien bak ik elk jaar met oud en nieuw mijn oliebollen boven een vuurtje. Lachend om de buurman die in de kou bij zijn friteuse staat te blauwbekken.

Wij bakken regelmatig oliebollen, ook in de zomer op de camping. Uit persoonlijke ervaring kan ik je vertellen dat als je op de camping je pannetje olie boven een vuurtje hangt en begint met oliebollen baken je een hoop bekijks hebt en een hoop nieuwe vrienden maakt ;-). Koop maar ruim in en neem lekker de tijd want je zult er zeker een aantal extra moeten bakken.

Thuis met een frituurpan is dit recept goed te doen. Aan en rond het kampvuur ook mits je weet hoe je (veilig) kunt frituren op open vuur. Frituren boven het kampvuur is niet zonder risico, lees dus de instructie goed door. In mijn workshops leer ik je hoe je dit zo veilig mogelijk kan doen. Om onduidelijkheden en gezeur achteraf te voorkomen wil ik je er nogmaals op wijzen dat door deelname aan deze workshops of het gebruik van dit recept je instemt met de disclaimer en de algemene voorwaarden zoals te vinden op kampvuurkok.nl.

Als de trek je niet vergaan is en je nog steeds leest, vanaf nu wordt het als het goed is alleen maar leuker en lekkerder.

Onderstaand recept is op basis van zelfrijzend bakmeel. Dit is in de winter buiten als het koud is erg handig. Een recept op gist basis kan ook maar ….. gist heeft een hekel aan kou.

Nodig:

  • 500 gram zelfrijzendbakmeel
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 ei
  • 2 dl melk
  • 33 cl bier (liefst zwaar bier of oud bruin)
  • Optie, vulling, 200 gram rozijnen, stukjes appel, snipers geconfijte gember en of sukade

Bereiding:

  • Meng zelfrijzend bakmeel, zout en suiker
  • Klop het ei en voeg het toe
  • Voeg al roerend met de garde het bier en de melk toe
  • Wel de rozijnen en voeg ze na goed uitlekken samen met de andere optie’s toe.
  • Bak de bollen in vet van 180 graden in 6 a 7 minuten goud bruin.

Tip worden ze niet bruin dan is het vet te koud!

Variaties (gerbuik hiervoor een beslag zonder toevoegingen)

  • Appelflappen
    Dompel appelringen (bestrooid met suiker en kaneel) in het beslag en bak ze.
  • Bananenflappen
    Dompel een kwart banaan in het beslag (Banaan halveren en in de lengte doorsnijden) en bak deze goud bruin
  • Neem een goed uitgelekte ring annanas rol deze door de bloem en bak deze na onderdompeling in het beslag goud bruin.
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.