Top
 

Luie fruitcake

 / Recepten  / Luie fruitcake
13 mrt

Luie fruitcake

In een luie bui en toch zin in een lekkere fruit-cake? Geloof het of niet, je kunt een overheerlijke fruitcake bakken zonder keukengereedschap zonder vaat. Weten hoe …. Lees dan snel verder en leer hoe je met alleen een Dutch Oven deze fruit cake kunt bereiden zonder ook maar iets vies te maken.  Het enige dat je naderhand moet schoonmaken is je Dutch Oven.

De “Luie fruitcake” is eigenlijk een wat men in Amerika noemt een “Cobbler”. Cobler is een wat minder bekend nagerecht en eigenlijk is dat niet terecht. Hij smaakt heerlijk, is (zeker met deze methode) echt super snel te bakken. Vooral kinderen vinden deze manier van bakken leuk. Volwassenen reageren of verbaasd of sceptisch en dat is niet zo raar. Het is echt te simpel voor woorden. Dit recept is zonder meer het meest ideale recept voor de luie kok.

Door verschillende fruitsoorten, verschillende frisdranksoorten en verschillende cake-mix soorten te gebruiken kun je eindeloos combineren.

Wat heb je nodig:

 • 2 Liter blikken perzikken
 • 1 pak cake-mix (500 gram)
  Minder kan ook, neem dan lekker een slok van het blikje fris voor je hem leeg schenkt.
 • 1 blikje sprite
 • Paar stukjes boter
  De boter is een optie, zonder boter gaat uitstekend, bovendien heb je door het gebruik van boter een mes dat je moet afwassen en dat is toch wel een ernstig nadeel 🙂

De bereiding van de fruit cake:

 • Open je blik, giet al het vocht af en stort de “droge” inhoud op de bodem van de Dutch Oven.
 • Draai het lege blik om met de bodem naar boven en hak met de rand van het blik als mes het fruit in de Dutch Oven in kleine stukjes. (kinderen vinden dit echt helemaal fantastisch om te doen).
 • Strooi de cake-mix gelijkmatig over vulling die op de bodem van de Dutch Oven ligt.
 • Schenk de inhoud van het blikje frisdrank gelijkmatig over de cake-mix, werk hierbij van buiten naar binnen in een steeds kleiner wordende cirkel
 • Bak de cobbler circa 15 tot 20 minuten op met 1 ring briketten op het deksel van de DO.
 • Laat als de cobbler mooi bruin is de cobbler nog 10 tot 15 minuten met open deksel op de onderwarmte staan, dit zodat het vocht onderin de Dutch Oven verdampt.

Tips

Durf te improviseren. Natuurlijk kun je noten tussen de vruchten gooien of meerder soorten vruchten gebruiken. Ook qua frisdrank kun je alle kanten op. Wat dacht je van de mierzoete Fernandes variaties of wat dacht je van energie drank, dit heeft bij kinderen een cult status.

Jan Berends van Bûtenshûs kokkerellen heeft onderstaande foto’s gemaakt, Jan, bedankt voor het delen!

Comments
 • Simone
  18/03/2018, 18:47

  Ik heb deze ook geprobeerd, maar helaas is het mislukt. Wellicht dat het aan de cake mix lag.
  Welke cake mix is hier gebruikt? En hoeveel sprite (groot of klein blikje).
  Ik vond het namelijk wel een super leuke methode, hoop dat het wel een keer gaat lukken 🙂

 • Marlies
  21/03/2018, 08:37

  Ook heel lekker is een pak chocolade cakemix, en een pot kersen op sap. (Geen vlaaivulling.) Je kunt het sap van de kersen ook gebruiken, neem dan minder frisdrank.

 • Harrie
  28/05/2018, 23:09

  Geef je bij het eerste bakdeel geen onderwarmte, en alleen bij het tweede verdampdeel?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.