Top
 

Liefkoeken

 / Recepten  / Liefkoeken
2 jul

Liefkoeken

Het boekje Wittebrood in rode wijn beschrijft, naast het leven van Desiderius Erasmus, dit recept van Liefkoeken. In Duitsland zijn Lebkuchen nog steeds zeer populair rond de feestdagen. Elke kerstmarkt puilt uit van de vaak prachtig versierde koeken. In Nederland zijn ze in de vergetelheid geraakt en zie je ze nog maar zelden. Een online zoektocht naar vergelijkbare recepten in het Nederlands leverde niets op.

Gelukkig dat Diana Du Bois dit recept in haar boekje beschrijft. Het boekje is een echte aanrader. Het is niet alleen leuk om terug te lezen hoe het leven van Erasmus er uit zag, het staat vol met recepten met veelbelovende titels als: Roffioelen, Gespleten Nonnen, Moerbeiensaus, Hoerewindjes, Garum, Caroenum en nog veel meer.

Ingrediënten:

  • 500 gram honing
  • 1 kg bloem
  • 425 gram roomboter
  • 1 eetlepel koriander poeder
  • vers geraspte gember of 1 eetlepel gemberpoeder

Bereiding:

  • Meng de droge ingrediënten.
  • Verwarm de honing tot deze goed vloeibaar wordt en meng deze door de droge ingrediënten.
  • Voeg de roomboter toe en kneed tot een soepel deeg.
  • Bak de koeken af op een lage temperatuur. Plaats je op de deksel één ring briketten dan wordt het 180 °C. Wij streven naar 150 °C, dus haal  een paar briketjes tussen de ring uit.

Je zou nog glazuur kunnen maken om de liefkoeken te versieren maar in de tijd van Erasmus deed men daar nog niet aan. De Duitse lebkuchen zijn echter vaak prachtig versierd dus, kijk maar wat je wilt!

Ingredienten voor het glazuur:

  • Wit: een schaaltje poedersuiker
  • Bruin een schaaltje poedersuiker gemengd met cacao
  • 1 EL water

Bereiding:

  • Schep de eetlepel water in het schaaltje suiker en roer dit door tot je stroopachtig glazuur krijgt. Voeg eventueel wat water of poedersuiker toe.

Heb je geen verse gember of koriander dan zou je koekkruiden kunnen overwegen. Mijn aanbeveling is echter om het echt met verse gember of koriander klaar te maken. Dan ze zijn echt verrukkelijk.

Dit recept is een onderdeel van de workshop “Koken vuren en culturen“.

No Comments

Leave a Reply

een × twee =