Top
 
 / Recepten  / Liefkoeken
2 jul

Liefkoeken

Het boekje Wittebrood in rode wijn beschrijft, naast het leven van Desiderius Erasmus, dit recept van Liefkoeken. In Duitsland zijn Lebkuchen nog steeds zeer populair rond de feestdagen. Elke kerstmarkt puilt uit van de vaak prachtig versierde koeken. In Nederland zijn ze in de vergetelheid geraakt en zie je ze nog maar zelden. Een online zoektocht naar vergelijkbare recepten in het Nederlands leverde niets op.

Gelukkig dat Diana Du Bois dit recept in haar boekje beschrijft. Het boekje is een echte aanrader. Het is niet alleen leuk om terug te lezen hoe het leven van Erasmus er uit zag, het staat vol met recepten met veelbelovende titels als: Roffioelen, Gespleten Nonnen, Moerbeiensaus, Hoerewindjes, Garum, Caroenum en nog veel meer.

Heb je geen verse gember of koriander dan zou je koekkruiden kunnen overwegen. Mijn aanbeveling is echter om het echt met verse gember of koriander klaar te maken. Dan ze zijn écht verrukkelijk.

Dit recept is een onderdeel van de workshop “Koken vuren en culturen“.

Pin recept Recept afdrukken
Personen :4 personen

Liefkoeken

  
5 van 3 stemmen
Het bekende koekje van de kerstmarkten, maar dan van het kampvuur.
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Vermeld @Kampvuurkok of tag #kampvuurkok!
Voorbereiding 10 min
Bereiding 30 min
Totaal 40 min
Bovenwarmte :Een ring briketten op de rand van de deksel, maar met wat gaten ertussen
Onderwarmte :1/6 van de bovenwarmte
Gang Banket, Bijgerecht, Tussendoortje
Keuken Duits, Nederlands
Trefwoord Vegetarisch
Moeilijk - makkelijk Eenvoudig

Ingrediënten

  • 500 gram honing
  • 1 kilo bloem
  • 425 gram roomboter
  • 1 eetlepel koriander poeder
  • 1 eetlepel gemberpoeder of vers geraspte gember

Materiaal

Instructies

Koekjes

  • Meng de droge ingrediënten.
  • Verwarm de honing tot deze goed vloeibaar wordt en meng deze door de droge ingrediënten.
  • Voeg de roomboter toe en kneed tot een soepel deeg.
  • Verdeel het deeg in balletjes ter grote van kleine pingpongballen.
  • Leg een verfrommeld bakpapiertje op de bodem van een Dutch Oven en leg daar, met afstand, de balletjes deeg op.
  • Bak de koeken af op een lage temperatuur.

Glazuur

  • Wit: een schaaltje poedersuiker
    Bruin: een schaaltje poedersuiker gemengd met cacao
  • Schep een eetlepel water in het schaaltje suiker en roer dit door tot je stroopachtig glazuur krijgt. Voeg eventueel wat water of poedersuiker toe.

Voedingswaarden

Serving: 100g | Calorieën: 8210kcal | Koolhydraten: 1176g | Proteïne: 109g | Vet: 355g | Verzadigd vet: 220g | Cholesterol: 914mg | Natrium: 3077mg | Kalium: 1477mg | Vezels: 28g | Suiker: 414g | Vitamine A: 10679IU | Vitamine C: 8mg | Calcium: 294mg | IJzer: 49mg
No Comments

Leave a Reply