Top
 

Kuil koken

 / Activiteiten  / Kuil koken
11 mei

Kuil koken

kuil-afgedektKuil Koken is een van de meest wonderlijke dingen die ik tot nu toe gedaan heb. Het is super spannend je eten te begraven, vervolgens uren “niets doen” en dan met zijn allen de kuil open maken.

Het eten moet echt drie a vier uur in de kuil garen. Een soort ondergrondse sous-vide. Kook je op die manier met een groep dan kan de groep dus na het koken een activiteit gaan doen. Bij terugkomst als iedereen moe is is het eten klaar! Hoe gaaf is dat!!

Het resultaat ……. laat zich niet beschrijven, echt helemaal te gek. De Maori’s noemen het een Hangi en koken op die manier voor een heel dorp tegelijk! Kuil koken stamt al uit de prehistorie en overal op aarde zijn er volken die het elk op hun eigen manier doen.

Door de kuil goed af te dekken gaat er geen vocht verloren, het resultaat is super mals. Er circuleren filmpjes op internet waar men eerst een open pan met groenten in de kuil plaatst, daar op een rooster, daarop een aantal bladeren met gaten zodanig dat het vleesnat de groenten bedruipt.kuil-openenen 6

Bij een andere techniek worden de groenten weer op het vlees geplaatst.

De belangrijkste stappen,

  • Graaf een kuil en bekleed bodem en wanden met een flinke hoeveelheid stenen.
    (Let op sommige stenen kunnen bij verhitting uit elkaar spatten, ik gebruik speksteen heb daarnaast betonklinkers gebruikt)
  • Stook een groot vuur in de kuil en dan bedoel ik echt groot, begin met een klein vuurtje en stapel vervolgens de hele kuil vol met blokken brandhout.
  • Leg nog een partij stenen boven op het brandhout.
  • Zodra je vuur brand is het een goed tijdstip het eten te prepareren.
  • Kruid of marineer je vlees….. en pak het in bladeren
  • Snijdt je groenten (knollen, bieten aardappels) echt grof (als je het te fijn snijdt wordt het pulp) en kruid ze naar smaak.
  • Zodra het vuur is ingezakt en er alleen nog kolen zijn schep je de stenen die je op het vuur gelegd hebt uit de kuil.
  • Pak het vlees in bladeren en plaat op de stenen
  • Plaats een laag stenen over het vlees
  • Plaats de groenten (in platte schalen of open pannen of ….) op het vlees
  • Dek de groenten af , dat kan op verschillende manieren:
    • Leg een jute zakken over de groenten , plaats daar lakens of doek over en schep het zand er voorzichtig op
    • Gebruik DO’s en gebruik deksels
    • Gebruik blad
  • Zelf heb ik takken over de kuil gelegd en deze takken met een oud stuk (katoen) tent doek afgedekt. Op het tentdoek heb ik vervolgens de aarde terug geschept.

 

kuil-openenen 10 kuil-openenen 9

Comments
  • Joris
    13/05/2018, 17:41

    Leuk idee, maar jullie vermelden niet wat het voor bladeren zijn en waar ze te koop zijn.

Leave a Reply