fbpx
Top
 
 / Activiteiten  / Kruidenwandelingen
12 mei

Kruidenwandelingen

Zelf je eten uit de natuur halen is steeds populairder,  Nederlands bekendste “wild plukker”  Edwin Flores heeft er tal van boeken over geschreven, ook hoor je meer en meer bekende en onbekende chef-koks zoals Jonnie Boer, Ron Blaauw en anderen over eten uit de natuur.

Zelf ben ik (beginnend) wildplukker en voel ik me niet voldoende vertrouwd mijn beperkte wildpluk-kennis op anderen over te brengen.

Aukje Bor-StokroosToen een groep mij vroeg of er een deel van de maaltijd uit de natuur geplukt kon worden ben ik opzoek gegaan en heb ik Aukje Bor-Stokroos leren kennen.

Aukje heeft een zeer brede kennis van alles wat groeit en bloeit en kan daar heel praktisch en enthousiast over vertellen. Aukje organiseert zeer geregeld kruidenwandelingen en heeft daar een zeer ruime ervaring in. Niet verwonderlijk want in het dagelijks leven is Aukje als erkend Fytotherapeut gespecialiseerd in het inzetten van geneeskrachtige kruiden om beter te worden, gezonder te leven of om je fitter te voelen.

Samen hebben we een geweldige klik, (stiekum ben ik een klein beetje jaloers op haar) Aukje heeft een houtfornuis en kookt vrijwel dagelijks op houtvuur! We vullen (en voelen) elkaar dan ook heel goed aan en ik ben er van overtuigd dat we in de toekomst vaker samen zullen werken.

Haar leren kennen kan via haar site aukjeborstokroos.wordpress.com of door haar op twitter @AukjeTweets te volgen, de beste manier is echter het volgen van een van haar workshops.

Aukjes aanpak is zeer gedegen, op onbekend terrein neemt ze eerst de moeite een voor-verkenning van het gebied te doen. Door die voorverkenning is precies duidelijk wat ik kan verwachten qua kruiden. Alle informatie zet ze op papier, met foto’s en tips over smaak en bereiding. Samen overleggen we vervolgens wat er gekookt gaat worden. Aukje weet dan wat er op het menu staat en houdt er met plukken rekening mee zodat er afgepast geplukt wordt en er niets verloren gaat. Aukje heeft in mijn ogen echt een zeer prettige en gedegen aanpak!!

Onderstaand (een deel van) de informatie die ik vooraf van Aukje ontving:

Foto’s ter illustratie:

Achtergrond info:

 • Beuk
  Eten van de jonge blaadjes. Door de salade. Voor 10 mensen een klein handje per persoon.
 • Brandnetel
  Plukken van de toppen. Deze toppen moeten gekookt of geblust om de prik er uit te halen. Overgieten met water wat gekookt heeft is voldoende. Dit kan tijdens het wassen. Kan verwerkt als spinazie; koken, roerbakken, quiche, soepen, sauzen. Het lekkerst is fijn gesneden. Het blad zelf kan een wat droge smaak hebben als het heel is.
 • Braam
  Ga ik plukken als thee: Iedereen mag een kopje proeven. Mijn reden is veiligheid: Braam is bacterie dodend, dood micro-organismen, wordt ingezet bij voedselvergiftiging, maag- en darm ontstekingen, helpt bij diarree. 1 kopje is prima en heeft geen bijwerkingen op medicijnen of zwangerschap. Oogst: het jonge blad wat al wat donkerder is geworden of de jonge scheuten (takjes)
 • Veldkers
  Er staat niet geweldig veel, maar genoeg om wat van mee te nemen. Gebruik: Salades, soepen, gaat goed in een dressing of bij vette gerechten.
 • Berk
  Ik laat wat blaadjes plukken van de boom. Ze zijn te eten, misschien wat taai. Ik laat de mensen wel proeven. Ze kunnen in ieder geval een beetje blad verwerken in de salade. Een thee zetten van de blaadjes is absoluut lekker en zacht. (Misschien leuk als we terug komen van de wandeling).
 • Paardenbloem
  Ik laat het blad plukken en wat bloemen. Het blad is lekker bij kaas en walnoten met een beetje honing. Bijvoorbeeld op een wrap, pannenkoek toast…. De bloemen zijn mooi decoratief. Er kan ook wat blad in de salade, het smaakt bitter als rucola. De bloemen hebben niet echt veel smaak, maar zijn prachtig decoratief om over een gerecht te strooien. Je kunt van de bloemen ook een gelei maken eventueel… wel wat meer werk.
 • Look zonder look
  Dit staat volop in bloei! Er is genoeg blad te verzamelen; Een beetje door de salade (als vervanging voor ui), in een groene saus, pesto en het kruid bij varkensvlees.
 • Weegbree
  De Weegbree vond ik midden op het pad. Hij was ook gemaaid. Ik hoop het nog op een andere plek tegen te komen. Als de nerven worden verwijderd zijn ze goed als rauwkost te eten. Is wel het lekkerst als het wordt gecombineerd. Weegbree kan samen met Brandnetel en Zevenblad in groenteschotels, salades of soepen. We hoeven er niet zo veel van te plukken.
 • Hondsdraf
  Dit is een pittig kruid. Ik maak gebruik van het blad, het liefst vóór de bloei. Gebruik kan als rauwkost (in salade), maar ook een lekker kruid om te gebruiken in een aardappelgerecht. Ik raad aan om het te mengen met een ander kruid.
 • Vlier
  De Vlier kwam ik op verschillende plekken tegen. Alleen als deze in bloei staat wil ik wat schermen meenemen. Alle delen van de Vlier zijn giftig als ze rauw zijn. Mocht het lukken om wat bloesem schermen mee te nemen, dan zijn deze lekker in pannenkoekbeslag met appel, honing of stroop en wat kaneel. (misschien het toetje?) De vlierbloemen moeten even geroerbakt en dan door het beslag. Mocht er geen Vlier zijn, dan kunnen we de Paardenbloemen bloemen gebruiken voor het idee.

De route:

[mapsmarker layer=”4″]

No Comments

Leave a Reply