Top
 

Kool en Kolen

 / Recepten  / Kool en Kolen
Een geroosterde bloemkool
15 jul

Kool en Kolen

Door dit recept, Kool en Kolen, leer je hoe je op eenvoudige wijze een bloemkool op de BBQ bereidt. Je hebt hiervoor wel een BBQ met deksel nodig. Zelf gebruik ik hiervoor de Atago van Petromax met de reflectiehoes. Een dichte Dutch Oven met veel warmte boven en weinig onderwarmte kan ook. Het gebruik van een trivet, rooster of plankje is handig. Doordat je de bloemkool hierop te leggen, wordt de eventuele stralingswarmte van de kolen onder de kool gereflecteerd.

De kool is het lekkerst als hij met een saus geserveerd wordt.

Ingrediënten:

  • Bloemkool
  • Peper en zout naar smaak

Voor een sausje heb je nodig

  • Kaas naar keuze (cheddar, parmasan, gorgonzola, oude kaas…)
  • 2 Bosuitjes
  • Rode peper (optie)

Bereiding:

  • Zorg voor indirecte hitte op de BBQ. Doe alle kolen aan één kant, je product aan de andere kant. Je product komt dus niet boven de hete kolen, maar naast de kolen.
  • Plaats de bloemkool op het rooster en sluit de BBQ.
  • Na 45 minuten is de bloemkool gaar. Eventueel kun je het nog even grillen boven de hete kolen voor een mooi kleurtje.

De saus

  • Verhit wat olie in de skillet en fruit de helft van de aan ringen gesneden bosuitjes, bewaar de andere helft.
  • Voeg een paar eetlepels water toe en smelt (op matig vuur) de kaas. Bij harde kazen is wat meer vocht nodig en bij zachte kaas is mogelijk helemaal geen vocht nodig.
  • Als je er voor kiest een pepertje te gebruiken, snij het kontje er af en rol tot alle zaadjes er uit zijn. Snij vervolgens het pepertje aan dunne ringen.
  • Schenk de kaassaus over de bloemkool, strooi de pepertjes en de overgebleven bosui over de kaas.
No Comments

Leave a Reply