Top
 

Koekjes zonder suiker

 / Recepten  / Koekjes zonder suiker
1 nov

Koekjes zonder suiker

Tegenwoordig wordt ik regelmatig gevraagd door BSO’s en vaak mag daar geen suiker gebruikt worden. Koekjes zonder suiker is dan ook een prima alternatief en past binnen het beleid van elke BSO. De kinderen vinden ze zondermeer lekker en ook het maken is echt een plezier. Het recept is geïnspreerd op het recept Breakfastcookies van Donna Hay, een bekende Australische TV kok.

In haar boek “Basic to brilliance” beschrijft ze een aantal fantastisch lekkere kindergerechten.

Als je ze in een skillet met DO deksel bakt dan worden de koekjes lekker donkerbruin en zijn ze lekker knapperig van buiten en nog kleverig van binnen. Gebruik je een DO (ga dan voor low&slow) dan is de baktijd wat langer en moet je goed op de onderwarmte letten (niet te veel) en worden de koekjes wat lichter van kleur en minder kleverig van buiten.

Dit recept is glutenvrij en koemelkvrij.

Nodig voor koekjes zonder suiker

  • 400 gram havervlokken
  • 180 gram amandelmeel
  • 60 gram geraspte kokos
  • 190 ml olijfolie (
  • 240 ml ahornsiroop
  • 3 tl kaneel of koekkruiden
  • 3 vanille-extract
  • 400 gr banaan (circa 4 stuks)
  • 165 rozijnen of krenten of cranberry’s

Bereiding van koekjes zonder suiker

  • Deze koekjes bak je het makkelijkst in de skillet. 1 aaneengesloten ring briketten op de buitenste rand van het deksel. Om het juiste aantal briketten voor onder te bepalen deel je het aantal briketten dat je op de oven hebt liggen door 5. Leg ze niet allemaal op één hop maar zorg dat je ze gelijkmatig verdeeld zodat de warmte onder ook gelijkmatig is.
  • Prak de bananen en meng deze goed met de overige ingrediënten. Maak je het met kinderen, laat ze dan de bananen fijn knijpen, succes en lol verzekerd!
  • Rol balletjes van het deeg (portie grote 1 eetlepel), plaats de balletjes op een bakpapiertje in de skillet en druk ze een beetje plat.
  • Bak de koekjes zonder suiker in circa 20 minuten gaar.

NB bak je ze in een Dutch Oven, gebruik dan minder onderwarmte, ze moeten dan namelijk langer bakken omdat de afstand van deksel tot koekje een stuk groter is.

No Comments

Leave a Reply

10 + 10 =