Top
 

Kippendij uit de klei

 / Recepten  / Kippendij uit de klei
Kip in klei
6 dec

Kippendij uit de klei

Zoals de titel al zegt dit recept van kippendij kan gemaakt worden in klei (of in de Dutch Oven). Het leukste is natuurlijk om lekker met klei aan de slag te gaan en je eten verpakt in de klei in het kampvuur te bereiden. Als alles goed gaat heb je dan aan tafel een prachtig moment, het stuk slaan van de klei. Geen kampvuur, plaats het pakket van klei in de gewone oven op de hoogste stand.

Het recept is super simpel, snijden, inpakken, wijn er bij en klaar!

Geen zin in gehannes met klei, dan is een Dutch Oven een prima alternatief. Maak je hem thuis in de oven, gebruik dan een pan met deksel of Romertopf.

Nodig voor kippendij uit de klei

  • Klei & bananenblad of ander inpak martiaal
  • 1 kg kippendijen (in grove stukken gesneden)
  • 1 tros tomaten
  • 1 a 2 uien (gesneden)
  • 1 a 2 rode pepers (fijn gesneden zonder zaadjes)
  • 5 a 6 tenen knoflook (fijn gehakt)
  • 1 EL oregano (of een paar takjes verse oregano) (of tijm, rozemarijn, salie, basilicum)
  • 1 punt grana padano in plakken (of een andere pittige smaakvolle kaas)
  • 1/2 fles droge witte wijn
  • Zout en peper van de molen naar smaak

De bereiding van kippendij uit de klei

  • Rol de klei op een tafel met wat bloem tot een mooie platte plak.
  • Leg bananenbladeren op de klei en leg hier de kip op en voorzie deze van een paar flinke draaien peper en zout van de molen.
  • Leg de overige ingrediënten op het bananenblad en vouw het blad dicht. Eventueel kun je wat slagerstouw gebruiken om te zorgen dat het niet weer open komt.
  • Pak het geheel in met de plak klei, voeg de wijn toe voor je het pakket afsluit en maak je pakket zo dat de wijn er niet uit kan lopen
  • Decoreer je pakket met wat resten klei
  • Prik een paar gaten aan de bovenzijde van het pakket zodat er stoom kan ontsnappen en dat je hier later eventueel een kernthermometer in kan steken
  • Bak het geheel in circa 3 kwartier gaar.
  • Stook tip, breek je vuur open en leg het klei pakket op een bedje gloeiende kolen. Stook daarna van dunne  of fijn gekloofde houtjes een bescheiden vuurtje / smeulend vuurtje op en rond de ingepakte kip.
  • Maak je het gerecht in de Dutch Oven oven, fruit dan de ui, knoflook en peper eerst wat aan en bak het geheel gaar op circa 180 graden.
No Comments

Leave a Reply