fbpx
Top
 
 / Recepten  / Kip Westmalle Dubbel (12 personen)
27 feb

Kip Westmalle Dubbel (12 personen)

Of onderstaand recept drankverspilling is mag je zelf beoordelen. Diep in mijn hart weet ik van niet omdat de Westmalle het beste in de kip naar boven haalt. Desondanks heb ik telkens de neiging de Westmalle op te drinken voor ik hem aan de kip toevoeg.

De oplossing zorg voor voldoende Westmalle, een beetje voor de kok en een beetje voor de kip!

Het meest verrassend vond ik de prei. Snijd hem vooral niet klein maar echt HEEL LATEN en in stukken van 4 cm lengte snijden. De prei smaakt op die manier mogelijk nog lekkerder dan de kip.

Nodig:

 • 12 kippenpoten of 24 drumtiscks
 • (olijf) olie om in te bakken
 • 6 uien in ringen
 • 1 bol knoflook in plakjes
 • 15 EL bloem om te binden
 • 3 Westmalle dubbel of ander bruin bier
 • 0,75 L kippenbouillon
 • 0,75 L room
 • 4 dunne preien, gewassen en in stukken van 4 cm
 • 6 takjes rozemarijn
 • 9 takjes tijm
 • 2 KG krieltjes, gehalveerd

Bereiding

 • Kruid de kip met zout en peper en bak ze op de bodem van de Dutch oven mooi goud bruin.
 • Haal de kip uit de pan en fruit de ui en de knoflook tot de ui mooi glazig is
 • Blus al roerende af met het bier en voeg de bouillon en de room toe en breng het geheel aan de kook.
 • Leg nu de kip terug in de pan en doe de prei, rozemarijn en de tijm erbij.
 • Stoof het geheel minimaal in 60 minuten.
 • Zodra de Kip West Malle boven het vuur hangt is het een goed moment om e spullen die je gebruikt hebt aft te wassen en op te ruimen.
 • Voeg 30 minuten voor je gaat serveren de aardappelen toe en stoof deze mee.
 • Kort voor je aan tafel gaat kun je de saus binden met wat bloem, voorkom klonten door  een paar lepels met nat uit de pan te scheppen en daar al roeren de bloem aan toe te voegen tot je een dikte krijgt die doet denken aan yoghurt, schep het dan terug in de pan en roer het door het geheel. Laat de bloem even meekoken en herhaal het tot de saus de gewenste dikte heeft.
Comments
 • O.Adam
  02/01/2016, 15:44

  Hai Arrien, ik heb veel stoofpotten gemaakt met westmalle dubbel. Mijn ervaring is dat je een lekkerder resultaat krijgt door te binden met bruine boterhammen ingesmeerd met mosterd, het laatste halfuur mee laten sudderen, het brood verdwijnt en geeft binding en n mooie kleur.
  Kookgroet, mrs.adam

 • Diana Keulen
  11/05/2016, 11:49

  Ik heb pas een DO gekocht. Dit gerecht ga ik vanmiddag proberen. Het eerste gerecht in mijn DO.
  Welk formaat DO heeft u gebruikt?

  • Diana Keulen
   11/05/2016, 20:33

   Potverdorie, dat was lekker! Ik geloof dat ik nog nooit van die malse kippepootjes heb gehad. En zo’n lekker zachte smaak. Ik had in het begin wat moeite om alles aan de kook te krijgen, maar volgens mij was ik te ongeduldig met de brikettenstarter. Maar voor een eerste keer vond ik dit zeer geslaagd. Bedankt voor het recept!

 • Gino
  03/01/2017, 21:05

  Hallo,
  Gebruik je hier alleen briketten onder de DO of ook op het deksel?
  En dan meer briketten onder de DO dan erop of andersom?

Leave a Reply