fbpx
Top
 
 / Recepten  / Kip aan een touwtje simpel en lekker
15 mei

Kip aan een touwtje simpel en lekker

Primitief buiten koken op een kampvuur kan heel simpel en eenvoudig. Rooster een kip, bind hem aan een touwtje en hang hem boven een vuurtje! Fantastisch leuk om te doen. Simpel om te maken. Geweldig en verbazingwekkend en stoer om te zien maar …. het aller belangrijkste als het om eten gaat …. echt lekker en zeer smakelijk.

De hitte van het vuur zorgt voor dat de kip lekker geroosterd wordt en dat er een mooi korstje op de kip komt, de rook voor extra toegevoegde smaak, de geur zorgt voor extra trek! Succes verzekerd als je aan je vrienden en collega’s vertelt dat je kip aan een touwtje gemaakt hebt. Of nog beter, laat je vrienden of collega’s lekker smullen en maak hem samen.

Zelf gebruik ik het liefst natuurlijk touw zonder plastics er in. Het rood witte touw dat voor wordt gebruikt wordt is prima om de kip mee in te snoeren, netteltouw is ook uitstekend zolang het maar echt natuurlijk touw is en niet de plastic variant die je nu vaak ziet. Sisaltouw kan ook en zelfs ijzerdraad kan.

Hoe je het inbinden doet is niet zo belangrijk, als je kip maar niet uit zijn touwtje kan ontsnappen, gelukkig doen we dit met dode kippen, dat scheelt weer ;-). Tijdens het roosteren zul je de kip enkele keren moeten draaien. De onderkant boven en bovenkant onder. Het is handig een S haak te gebruiken, dat maakt draaien simpel. Gewoon de haak boven los haken en onder weer aanhaken. Een lusje in het touw aan de bovenkant en een lusje in het touw aan de onderkant om de kip met een knoopje aan het touw hangen kan ook. Als is het wel lastiger om een hete kip aan het lusje vast te knopen.

Wel is het een tijdrovende klus. De eerste keer dacht ik dat lukt wel in 1,5 uur. Het bleek 2,5 uur te duren. Een goede truck om het te versnellen kan nog zijn dat je een echt groot conservenblik neemt. In het midden van de bodem prik je een gaatje. Dit hang je als een soort reflector over de kip heen. De hitte van het vuur wordt zo gevangen in het blik en de kip koelt niet af in de wind. Op de foto ziet het er wat minder uit maar werken doet het zeker.

Nodig voor geroosterde kip aan een touwtje

 • 1 hele kip (delen kan ook maar ziet er echt minder uit
 • Olijfolie
 • kipkruiden (peper zout paprika)
 • een touwtje

Regels om van kip aan een touwtje een succes te maken

 1. Je vuurtje moet groot genoeg zijn, (en blijven) de kip moet aan alle kanten  roosteren hitte krijgen. Een te klein vuurtje geeft onvoldoende warmte aan de zijkant, een te groot vuur brand het touwtje door.
 2. De 4 seconden regel. Daar waar je je hand 3 a 4 seconden kunt houden is het 180 graden, de ideale temperatuur om te roosteren. Zorg dat de kip zo hangt het 180 graden is. Varieer de hoogte eventueel als het vuur wat lager is de kip aan het touwtje laten zakken, is het vuur weer hoger kip ophijsen.
 3. Draai de kip af en toe. De bovenkant wordt namelijk niet heet, dus wissel boven en onderkant regelmatig af.

Voorbereiding van geroosterde kip aan een touwtje

 • Wrijf de kip van binnen en van buiten in met olijfolie
 • Bestrooi de kip met kruiden, ook de binnenzijde van de kip
 • Bind de kip in het touwtje, zo dat je halverwege het bakproces boven en onder kan wisselen
 • Rooster zo’n 2 tot 2,5 uur boven een vuurtje en wissel boven en onderzijde met regelmaat. Gebruik je een groot conservenblik dat je als reflector over de kip heen hangt dan heb je waarschijnlijk een uur minder tijd nodig.

 

No Comments

Leave a Reply

drie + vijf =