Top
 

Kaiserschmarrn (16 personen)

 / Recepten  / Kaiserschmarrn (16 personen)
17 jan

Kaiserschmarrn (16 personen)

Elke wintersporter kent dit Oostenrijks recept. Elke berghut en elk Oostenrijks restaurant serveert het. Zelf ben ik nooit op wintersport geweest en had ik nog nooit van dit recept gehoord.

Winter 2016 kamperend bij een paar graden vorst bood Gerben Groenenberg van basiszaak.nl mij een bordje eten aan. Ik was gelijk verkocht. Ik heb de koks Matthew & Mickael van Eekelen direct uitgehoord en het bleek om Kaiserschmarrn te gaan.

Voor de niet wintersporters onder ons, het zijn een soort hele dikke pannenkoeken, in stukken gesneden die geserveerd worden met poedersuiker, jam of vruchten. Het kan geserveerd worden als lunch of nagerecht.

Nodig

  • 1 vanille stokje
  • 500 gram bloem
  • 12 eieren
  • 100 gram suiker
  • 200 gram rozijnen (met rum), vruchtjes, appel, ijs of ….
  • 1 L (volle) melk
  • 250 ml slagroom
  • 160 gram boter
  • 1 EL zout
  • 200 gram poedersuiker

Bereiding

  • Wel de rozijnen een half uur in de rum of in lauwwarm water.
  • Splits de eieren en doe de dooiers en het eiwit in een aparte, ruime mengkom. De kom waar de eiwitten in gaan moet absoluut goed schoon en vetvrij zijn. Reinig deze zo nodig een keer extra.
  • Klop de eiwitten mooi stijf tot je de kom op de kop kunt houden. Als je het gerecht met meerdere personen maakt kun je elkaar afwisselen en kan een deel van de groep verder met onderstaande .
  • Klop de eidooiers dik en schuimig met de garde. Voeg tijdens het mengen de suiker, vanillesuiker, de vanille (eerst leeg schrapen) en de eetlepel zout toe. Het mengsel is goed wanneer het traag van de gardes afloopt.
  • Voeg een een paar handen bloem toe, voeg vervolgens een scheut melk of room toe en doe dit afwisselend terwijl je goed klopt. Het moet een mooi glad beslag blijven.
  • Voeg de afgegoten rozijnen toe. (Bij rum gieten we niet af, die roeren we er gewoon door)
  • Als je het bakken wilt uitstellen moet je nu stoppen. (Zit het eiwit eenmaal in het beslag dan moet je zo snel mogelijk bakken) Zorg dus voor je verder gaat dat je beschikt over voldoende hete briketten verwarm al je gietijzer goed voor. (Je begint dus niet met koude pannen)
  • Is je gietijzer goed voorverwarmd ga dan verder.
    Spatel en schep het schuim voorzichtig door het beslag. (Dus niet kloppen, leg de garde maar weg)
  • Verhit een ruime klont boter in de skillet (of op de bodem van de DO) en schenk hier een circa 1 á 1,5 cm dikke laag beslag in. (je zult met deze hoeveelheid 3 á 4 koeken kunnen bakken)
  • Bak dit met weinig onderwarmte en matig bovenwrmte tot de koek onder en boven goudbruin is.
  • Keer de koek eventueel een keer om als de bodem te hard gaat.
  • Bak zo een aantal koeken.
  • Je kunt de koeken opgetapeld in een DO warmhouden.
  • Pal voor het serveren snijdt je de koeken in stukken (maatje dambord / schaakbord)
  • Schep alles al bakkend nog ene keer om (voeg evt nog wat boter toe)
  • Serveer met ruim poedersuiker en jam en of vruchten en of ijs en of ………..
No Comments

Leave a Reply