fbpx
Top
 
 / Activiteiten  / India
3 apr

India

In India wonen vooral Hindoes en Moslims. De Moslims eten geen varkensvlees en de Hindoes eten geen rundvlees. Het gevolg, een breed spectrum aan meer fantastische vegetarische gerechten. Nergens vindt je een vegetarische kaart zo uitgebreid, verrassend en gevarieerd is als in India.

Reden om me te verdiepen in de Indiase keuken was een kookwedstrijd met als thema India. Na het raadplegen van een aantal India gangers, stapels kookboeken en  tal van websites een aantal fantastische Indiase gerechten gevonden. Na de wedstrijd tot de conclusie gekomen dat de Indiase keuken zeer geschikt is om in het vaste aanbod van kampvuurkok.nl op te nemen.

Een speciaal dankwoord voor:

Met onderstaand menu heeft kampvuurkok.nl de eerste prijs gewonnen. De recepten worden de komende weken online gezet.

Dranken

 • Chai
  India, Pakistan, Afghanistan, allemaal kennen ze chai, een sterke zwarte thee gecombineerd met kruiden, de meest gebruikelijke zijn kaneel, kardemom, kruidnagel, gember, peper, maar naar inspiratie kunnen ook andere kruiden toegevoegd worden. Deze thee wordt geserveerd met melk, gecondenseerde melk en suiker.
 • Guave drank
  Een verrassende frisse drank met een bijzondere combinatie van zoet en zuur op basis van Guave.
 • Kingfisher beer
  Het bekendste bier in India
 • Lion beer
  Het bekendste bier uit Pakistan, wordt ook gedronken in India
 • Lassi
  Een heerijke koele drank van melk en fruit. Tijdens de wedstrijd hebben wij er ijs van gemaakt, echt fantastisch lekker!!

Een Indiase Idli-pan

Voorgerechten en bijgerechten

 • Indiase Kerriesoep
  Eigenlijk is India van oudsher geen land van soep zoals wij dat zijn. Onder invloed
  van Groot Brittannië is ook in India soep meer op de kaart komen te staan.
  Deze kerriesoep is heerlijk mild mede dankzij de kokos en mango!
 • Raita
  Heerlijk verfrissend op een hete curry, op je idli of naast je dal, deze yoghurt met kruiden en komkommer lijkt wel wat op de Tzatziki maar is toch verrassend anders.
 • Samosa’s
  In Mumbai op elke straathoek verkrijgbaar, heerlijk met een lekker gekruide vulling. Vandaag serveren we een variant met kip en een variant met bloemkool.
 • Naan brood
  Naanbrood wordt traditioneel gebakken in de tandoori, een klei oven bekend van de kip tandoori. Het brood wordt gebakken van meel en yoghurt. De nigella geeft het zijn typische smaak.
 • Idli
  Idli worden gemaakt van een mengsel van linzen en rijst. Door dit eerst te laten fermenteren komt er gist vrij. Dit zorgt voor een heerlijk luchtige structuur. De idli worden vervolgens gestoomd in een speciale idli pan. Wij serveren de Idi met zoete mango chutney en limoen chutney.
 • Papadums
  Ook weer een bekend street food. Deze gefrituurde koeken van kikkererwtenmeel zijn er in vele variaties. Wij serveren diverse soorten, deels afkomstig van Indiase familie de geregeld heen en weer reist tussen Engeland en Nederland.
 • Batata Vada
  Streetfood bij uitstek, aadappelballetjes in een deeglaagje, simpel en super lekker.

Hoofdgerechten

 • Aloo gobbi massala
  Door de veelheid aan kruiden en groenten wordt er in India eindeloos gecombineerd. Dat levert combinaties op die bij ons niet snel gemaakt zullen worden. Deze bloemkool op Indiase wijze is daar een goed voorbeeld van. Puur genieten van deze smaakexplosie!
 • Vindaloo

  Vindaloo met Idli


  De naam ‘vindaloo’ is afgeleid van het Portugese gerecht carne de vinha d’alhos, een gerecht met vlees, gemarineerd in wijn en knoflook. Door het vervangen van wijn door azijn en het toevoegen van chilipepers en andere specerijen ontstond een nieuw gerecht, vindaloo genaamd. Het gerecht vindt zijn oorsprong in de regio Goa en staat bekend als zeer heet. Vindaloo bevat lam, varken of kip. Vandaag hebben wij voor lamsvlees gekozen en zijn we terughoudend geweest met de hete kruiden.

 • Moong chana methi
  Zaden en kiemen zijn het in de Europese keuken tegenwoordig helemaal. Laat je verbazen en ga is wat verder dan de welbekende “tauge”. (Kiem van de moongboon). Deze salade bestaat uit kiemen van de moongboon, kikkererwt (chana) en zwartoogboon (methi).
  Van deze kiemen hebben we een heerlijke Indiase salade gemaakt die gegarneerd wordt met een Indiase variant op croutons.
 • Tarka dal
  Dal is voor het vegetarisch deel van India een van de grootste proteïne bronnen. Deze schotel van gebroken linzen kent vele variaties. Het geheim van deze linzenschotel is Tarka, de deklaag die op het laatst over de linzen gegoten wordt. Dit zorgt voor een verrassend lekkere combinatie.
 • Kela aam curry
  Een vegetarische curry die zijn weerga niet kent. Tijdens de wedstrijd geserveerd als tegenhanger van de pikante Vindaloo. De mooie zachte smaken van mango, banaan en curry vormen een prachtige balans met de rijke smaken van de curry.
 • Bhare hooey tamatar
  Kool en tomaat, wij zouden het niet bedenken, laat je verrassen door deze fantastische combinatie.

Nagerechten

 • Payasam
  Dit traditionele toetje is zeer bekend (en geliefd) in India en de regio’s daaromheen. De combinatie van rijst, noten en vermicelli zouden wij niet snel maken. Als je het toetje eenmaal geproefd hebt dan snap je waarom dit toetje zo populair is. De andere benaming voor dit heerlijke toetje is kheer
 • Lassi
  Lassi is de traditionele en welbekende yoghurt drank die gekoeld geserveerd wordt. Indien gewenst kan er ook ijs bereid worden op basis van een traditionele lassi.
 • Sweet samosa’s
  Een zoete variant op de van oorsprong hartige samosa’s.
 • Sandes Durga Pooja
  Sandes is een heerlijk hapje gemaakt van Paneer, de bekende Indiase kaas. Het wordt traditioneel gegeten tijdens Durga Pooja, een Hindoestaans feest ter verering van Durga. De kaas wordt gezoet met suiker en palmsuiker. Met name de palmsuiker geeft het een fantastisch lekkere smaak.
No Comments

Leave a Reply