Top
 

Hongaarse Twister

 / Recepten  / Hongaarse Twister
18 jan

Hongaarse Twister

Kürtőskalács is een lekkernij uit Hongarije. Je ziet ze steeds vaker, bijvoorbeeld op de Duitse kerstmarkten maar in Nederland zijn ze nog niet echt bekend maar dat zel denk ik niet lang meer duren.

Tibor Busi mijn bushcraftvriend met Hongaarse wortels gaf mij  een setje cadeau om Kürtőskalács  te bakken. Tibor, ik denk dat je niet alleen mij een groot plezier gedaan hebt maar ook de deelnemers aan mijn workshops want dit recept lijkt me super om te maken.

Een goede Nederlandse naam is er nog niet. Google komt met namen en vertalingen als Chimney Cake, Schoorsteen brood, Kürtőskalács, Kürtös Kalács, Trdelnik, Kurtosh, Baumstriezel, Horn Cake, Székely Cake, Hungarian Twister. De titel van dit recept mag duidelijk zijn, ik ga ze in de markt zetten als Hongaarse Twister

Je maakt ze door een dunne lap zoet gistdeeg rond een iets taps toelopende houten rol te draaien en vervolgens af te bakken. Direct na het bakken rol je ze door de een mengsel van suiker en kaneel.

Andere optie is vooraf door de suiker rollen en dan pas bakken, de suiker karameliseert en vormt een prachtig mooie bruine buitenkant. De binnenkant blijft wit.

Tegenwoordig zijn er allerlei varianten, bijvoorbeeld met gekleurde spikkels, nogatine, gesmolten chocolade met stukjes noot, kortom de mogelijkheden zijn eindeloos.

Benodigdheden

  • 750 gram patentbloem
  • 300 ml lauwe melk
  • 2 eieren
  • 7 gram droge gist
  • 65 gram suiker
  • 100 gram gesmolten boter
  • Olie om de deegroller in te vetten
  • Suiker om in te rollen

Voor de topping:

  • Gesmolten boter
  • Kaneelsuiker (of grof gehakte walnoten, geroosterde amandelen, kokos, chocolade hagelslag, maanzaad  of ……..maanzaad)

Bereiding

  • Men alle droge bestandsdelen, voeg vervolgens de natte bestandsdelen toe en kneed het geheel minstens een kwartier tot een mooi soepel
    deeg.
  • Laat het deeg rijzen (op een warme plek).
  • Rol het deeg tot een vierkante lap van 0,5 centimeter dik.
  • Snijdt de lap in repen van twee centimeter breed.
  • Rol het deeg om de het met olie ingevette rolletje.
  • Bak de twister in circa tien minuten boven een bedje van gloeiende kolen.
  • Smeer de twister in met boter en rol de twister door de topping.
Comments
  • Robert
    24/12/2018, 21:57

    Dag arrien

    Zou jij je website pagina kunnen aanpassen.
    Hier in staan taal fouten in en het recept klopt niet in verhoudingen.
    Uitrollen tot 1 cm dik, dit is veel te dik.
    Bij je benodigdheden staat hier om in te rollen maar wanneer moet je dat doen en het bakken met de kaneel er al om zou ik niet willen proeven omdat deze naar een bittere smaak verbrand.
    Leuk zo’n website maar zet iets meer wat klopt.

Leave a Reply