fbpx
Top
 
 / Recepten  / Havermoutcake met Vers Fruit
Heerlijk zomerfruit
25 jul

Havermoutcake met Vers Fruit

Havemout als ontbijt kennen we allemaal, maar… havermoutcake is minder bekend. Bak je hem in de zomer? Dan is het heerlijk om er lekker vers fruit aan toe te voegen. Denk hierbij aan combinaties van appel, perzik, abrikoos, pruimen, peren, aardbeien, frambozen, bosbessen, bramen, kersen en bananen. Als het aanbod vers fruit beperkt is, dan zou je ook eens in de diepvries kunnen kijken. Daar worden het hele jaar door aardbeien, frambozen en bosbessen aangeboden. Een andere optie is om een wat calorierijkere taart te maken en te kijken naar vullingen zoals noten, noga, fudge en chocolade.

Hoe dan ook is succes verzekerd, of je nu voor de zomerse variant gaat of voor de meer calorierijke wintervariant.

Pin recept Recept afdrukken
Personen :10 personen

Havermoutcake met Vers Fruit

  
5 van 3 stemmen
Een lekkere cake met fruit van het seizoen.
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Vermeld @Kampvuurkok of tag #kampvuurkok!
Voorbereiding 10 min
Bereiding 1 uur
Totaal 1 uur 10 min
Bovenwarmte :Eén aaneengesloten ring briketten op de buitenrand van de deksel
Onderwarmte :1/6 van de bovenwarmte
Gang Banket, Gebak, Tussendoortje
Keuken Nederlands
Trefwoord Vegetarisch
Moeilijk - makkelijk Gemiddeld

Ingrediënten

Bovenlaag

  • 3 eetlepels havermout
  • 6 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 50 gram roomboter

Havermoutbeslag

  • 10 eetlepels havermout
  • 3/4 liter water kokend
  • 12 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 5 eetlepels kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 1 vanillestokje of een el essence
  • 14 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • flinke snuf zout

Vulling, een combinatie van

  • pruimen
  • perziken
  • abrikozen
  • appels
  • peren
  • bananen
  • aardbeien
  • bosbessen
  • frambozen
  • diepvriesfruit
  • chocolade
  • fudge
  • noga
  • noten

Materiaal

Instructies

Bovenlaag

  • Doe de boter, havermout en de bruine basterdsuiker in een kom.
  • De bovenlaag moet een kruimeldeeg worden en dit kan je het beste doen door met je vingertoppen de boter door de droge ingrediënten te wrijven. Gebruik hiervoor koude boter en echt alleen je vingertoppen.
  • Werk je met je hele hand, dan zal het kruimeldeeg waarschijnlijk een bal worden. In dat geval voeg je nog wat havermout en bruine basterdsuiker toe.
  • Bewaar het kruimeldeeg en doe dit als laatste over de rest van de cake heen voordat je het gaat afbakken.

Havermoutbeslag

  • Doe de havermout in een schaal en schenk het kokende water eroverheen. Liever iets teveel water, dan te weinig. Wat er over is aan water, wordt niet opgenomen en gieten we later af.
  • Klop de boter, de kristalsuiker en basterdsuiker samen met het schraapsel uit het vanillestokje (of de essence) tot een romig mengsel. Thuis met de mixer gaat dit makkelijk.
  • Voeg vervolgens al kloppend de eieren één voor één toe.
  • Meng de bloem met het zout en het bakpoeder en roer dit door het mengsel.
  • Giet de havermout af en roer dit als laatste door het beslag.

Opbouw van de cake

  • Leg een bakpapiertje op de bodem van de Dutch Oven en schenk ruim de helft van het beslag in de Dutch Oven.
  • Leg de vulling voorzichtig in het beslag. Laat de natte vulling eerst uitlekken en dep het eventueel voor je het toevoegt.
  • Schenk het laatste beslag over de vulling.
  • Verdeel de bovenlaag over het beslag.
  • Bak het geheel met matige warmte in circa 45 minuten. Het geheel is gaar als je de havermoutcake aanprikt en er niets aan je prikstok blijft hangen.
  • Vergeet niet te genieten en op te ruimen!

Voedingswaarden

Serving: 100gram | Calorieën: 772kcal | Koolhydraten: 38g | Proteïne: 24g | Vet: 58g | Natrium: 751mg | Kalium: 243mg | Vezels: 1g | Suiker: 24g | IJzer: 4mg
No Comments

Leave a Reply