Top
 

Havermoutcake met vers fruit

 / Recepten  / Havermoutcake met vers fruit
Heerlijk zomerfruit
25 jul

Havermoutcake met vers fruit

Havemout als ontbijt kennen we allemaal maar… Havermoutcake is minder bekend. Bak je hem in de zomer? Dan is het heerlijk om er lekker vers fruit aan toe te voegen. Denk hierbij aan combinaties van appel, perzik, abrikoos, pruimen, peren, aardbeien, frambozen, bosbessen, bramen, kersen en bananen. Als het aanbod vers fruit beperkt is, dan zou je ook eens in de diepvries kunnen kijken. Het hele jaar worden er aardbeien frambozen en bosbessen aangeboden. Een andere optie is om een wat calorierijkere taart te maken en te kijken naar vullingen zoals noten, noga, fudge en chocolade.

Hoe dan ook, is succes verzekerd of je nu voor de zomerse variant gaat of voor de meer calorierijke wintervariant.

Ingredienten:

Bovenlaag

  • 3 EL havermout
  • 6 EL bruine basterdsuiker
  • 50 gram roomboter

Havermoutbeslag

  • 10 EL havermout
  • 3/4 L kokend water
  • 300 gram roomboter
  • 12 EL bruine basterdsuiker
  • 5 EL kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 1 vanillestokje (of 1 EL essence)
  • 14 EL bloem
  • 1 EL bakpoeder
  • Flinke snuf zout

Vulling, een combinatie van

  • Vers fruit, pruimen, perziken, abrikozen, appels, peren, bananen, pruimen, aardbeien, bosbessen, bramen, frambozen…
  • Diepvries fruit en/of blikfruit…
  • Chocolade, fudge, karamel, noga, noten…

De bereiding:

De bovenlaag

  • We beginnen met de bovenlaag, dit wordt een kruimeldeeg. Deze strooien we als laatste over de cake heen. Het geheim van een goed kruimeldeeg is werken met de vingertoppen en daarmee de boter door de droge ingrediënten wrijven. Dit gaat het makkelijkst met (koude) boter. Werk je met je hele hand, dan zal het kruimeldeeg waarschijnlijk een bal worden. In dat geval voeg je nog wat havermout en bruine basterdsuiker toe.

Het havermoutbeslag

  • Doe de havermout in een schaal en schenk het kokende water eroverheen. Liever iets teveel water dan te weinig. Wat er over is aan water, wordt niet opgenomen en gieten we later af.
  • Klop de boter, de kristalsuiker en basterdsuiker samen met het schraapsel uit het vanillestokje (of de essence) tot een romig mengsel. Thuis met de mixer gaat dit makkelijk, buiten aan het kampvuur zou je voor het gemak de boter kunnen smelten.
  • Voeg vervolgens al kloppend de eieren één voor één toe.
  • Meng de bloem met het zout en het bakpoeder en roer dit door het mengsel.
  • Giet de havermout af en roer dit als laatste door het beslag.

Opbouw van de cake

  • Leg een bakpapiertje op de bodem van de Dutch Oven en schenk ruim de helft van het beslag in de Dutch Oven.
  • Leg de vulling voorzichtig in het beslag. Laat de natte vulling uitlekken en dep het eventueel voor je het toevoegt.
  • Schenk het laatste beslag over de vulling.
  • Verdeel de bovenlaag over het beslag.
  • Bak het geheel met matige warmte in circa 45 minuten. Het geheel is gaar als je de havermoutcake aanprikt en er niets aan je prikstok blijft hangen.
  • Eén aaneengesloten ring briketten op de deksel van de DO en een paar briketten onder is voldoende. Low & slow.
No Comments

Leave a Reply

vier × 3 =