Top
 

Hartige tarte tatin

 / Recepten  / Hartige tarte tatin
Hartige tarte tatin
1 apr

Hartige tarte tatin

Onlangs kreeg ik de vraag “Kun je ook een vegetarische luxe outdoorcooking” verzorgen. Natuurlijk kan dat maar …. wat is nou een gewoon vegetarisch gerecht en wat is een luxe vegetarisch gerecht? Tijd voor een nieuw “luxe vegetarisch gerecht”. Het kwartje viel toen ik één van mijn vele kookboeken opsloeg en daar de klassieke tarte tatin zag. Veel fantasie is er niet nodig, vervang de peer door hartige zaken en je hebt een prachtig smakelijk gerecht, een vegetarische hartige tarte tatin!

In de editie op de foto gebruik ik ui en witlof. Eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik de witlof vrij bitter vond smaken. Een volgende editie maak ik vrijwel zeker met prei en ui, Ik verwacht dat deze nog beter zal smaken,

Nodig voor hartige tarte tatin:

  • Kies en combineer:
    • Rode ui in dikke plakken (gewone ui mag ook)
    • Prei in stukken van 5 tot 10 cm, vervolgens in de lengte gehalveerd
    • Witlof of roodlof, harde kern er uit, in de lengte doorgesneden
    • Halve kleine spruitjes, even geblancheerd
    • Dikke plakken tomaat
    • Asperges even voorgekookt, in de lengte doorgesneden
    • ……
  • tijm
  • bruine basterd suiker
  • olijfolie
  • roomboter
  • citroen
  • Bladerdeeg
  • Hazelnoot of walnoot of pompoenpitten of iets anders met een krokante textuur als garnituur
  • Camembert of Gorgonzola of een andere pittige kaas als extra smaakmaker en garnituur

De bereiding van de hartige tarte tatin

  • Verwarm een skillet en smelt hierin een scheut olie en een klont boter, roer er vervolgens de tijm en één of twee eetlepels bruine suiker doorheen.
  • Verwarm gelijk een Dutch Oven deksel voor, dat ga je straks nodig hebben.
  • Leg de groenten in een mooie compositie op het snijvlak in de skillet en laat alles zo’n 10 minuten zachtjes karameliseren.
  • Bestrooi met peper en zout naar smaak en besprenkel met wat citroensap
  • Leg de plakken bladerdeeg dakpansgewijs op een vel bakpapier en rol het bladerdeeg tot het de grote van de skillet heeft. Vouw eventuele punten en uitsteeksels weer naar binnen en zorg dat het een mooie plak deeg wordt
  • Rol de plak deeg (met bakpapier en al) om de deegroller en rol hem weer uit boven de skillet, zodanig dat het bakpapier boven komt en het deeg op de groenten valt.
  • Druk het deeg overal goed aan zo dat de groenten in het deeg gedrukt worden en het deeg de lege plekken op de bodem van de skillet raakt.
  • Daar waar groente zit prik je met een mes wat gaten in het deeg zodat het vocht kan ontsnappen.
  • Plaats eventueel een paar kooltjes onder de skillet om deze warm te houden en plaats het voorverwarmde deksel op de skillet. Zorg voor 1 ring gloeiende briketten op de buitenste rand van het deksel  (we streven naar 180 graden) en bak het deeg lekker goed bruin. Dit duurt circa 45 minuten. Blijf er wel bij, soms is het al in een half uur klaar.
  • Als de taart klaar is kan deze warm gehouden worden door er een paar briketten op en onder te laten liggen.
  • Pal voor je aan tafel gaat keer je de taart om op een bord of rooster.
  • Raak niet in paniek als er bij het keren groente in de skillet achter blijft, maak deze voorzichtig los en leg deze op de juiste plek in de tarte tatin.
  • Garneer en breng op smaak met de kaas en noten naar keuze.

Comment
  • Willem Den Hartog
    10/04/2019, 10:39

    Ga ik zeker een keer uitproberen, Arriën! Ik ben bang dat ik dit heel erg lekker ga vinden, haha.

Leave a Reply