fbpx

Een bijzondere Kip Piri Piri van de stok

De basis van deze bijzondere Kip Piri Piri is een prachtig verhaal met een lach en een traan. Het is 2020 midden in de Corona crisis. De Nederlandse horeca heeft het erg moeilijk omdat Nederland op slot zit. Als kampvuurkok overleef ik door mijn workshops online aan te bieden. Het blijkt een succes. Met de verkoop van ‘virtuele’ koffie haal ik net genoeg op om de schoorsteen rokend te houden. De reacties op de eerste workshops zijn echt fantastisch en alle deelnemers zijn laaiend enthousiast.

Niet zo gek want …. het is een echte ‘win-win’ situatie voor iedereen. Nederland moet binnen blijven, bossen, stranden en parken zijn soms zelfs gesloten en iedereen wordt gevraagd in eigen tuin naar buiten te gaan. Mijn online workshops zijn een succes en voorzien in een behoefte. Een workshop in eigen tuin, een leuke belevenis voor jong en oud. Teambuilding in je eigen tuin is voor iedereen een welkome afwisseling. Mijn schare Facebookvrienden groeit. Vandepotgerukt!, mijn e-mail nieuwsbrief verviervoudigd zich en werkelijk honderden mensen hebben zich aangemeld. Wat een feest, en niet alleen in mijn achtertuin maar ook in tal van andere achtertuinen verspreid door Nederland en België.

Aan dat feest komt komt voor mij abrupt een eind. De dag voor de tweede Online Outdoor Cooking Workshop wordt ik met een longontsteking opgenomen in het ziekenhuis. Ik verblijf in quarantaine op de corona afdeling. Geen bezoek, alleen contact via beeldbellen. Het is Pasen en normaal zou ik met Pasen als Kampvuurkok meewerken aan de HIT, een groot Scouting evenement. Dus na jaren geen kerk met Pasen voor het eerst weer naar de kerk. Althans via een beeldverbinding.

Ook Geert onze dominee wekt nu noodgedwongen via internet. De kerkdienst begint met een vlog vanuit zijn tuin. Geert loopt naar zijn kippen en daar zit ze. Kip Piri Piri. In gedachten snuif ik de heerlijke geur op van Kip Piri Piri en ik kan mijn lachen niet houden. Wie noemt zijn kip nou ‘Kip Piri Piri’? Voor ik het weet stuur ik Geert een bericht. ‘Ik heb nog een geweldig recept voor Kip Piri Piri’. De details van de verdere kerkdienst zal ik jullie nu besparen maar … pal voor het gebed leest Geert in één keer mijn bericht voor! Ik gleed van mijn stoel van het lachen! Het volgende moment werd mijn lach een traan. Het was een brugje naar het gebed waarin ook voor mijn herstel gebeden werd.

Ziek of niet, aan de slag. Geert om een foto gevraagd en zo …. komt langzaam deze bijzondere Kip Piri Piri tot stand. Met een glimlacht stel ik je voor aan:

 • Kip Piri Piri (helemaal wit)
 • Kip Tandoori (grijs)
 • Kip Filet (witte links)
 • Kip Kerrie (wit midden)
 • Mevrouw Sannes (bruin) vernoemd naar een docent Duits van één van de kinderen

Wees gerust, alle kippen van dominee Geert hebben het overleefd.

Een foto van vijf kippen die wat graan op pikken.
De kippen van Dominee Geert

Tips voor een fantastische Kip Piri Piri

Kip Piri Piri heeft helemaal niets te maken met de pakjes en de zakjes uit de supermarkt. Het komt niet in de buurt. Het is een traditioneel gerecht afkomstig uit de Algarve in Portugal. De naam Piri Piri is Swahili voor peper. Andere benamingen zijn piripiri, Pili Pili of Peli Peli. Portugese kolonisten hebben de malagueta peper gecultiveerd en zo is deze familie van de capsicum plant in Portugal terecht gekomen.

Francesca Kookt (aanrader) beschrijft in haar blog hoe  kort na de tweede wereldoorlog in Restaurante Ramires het plaatsje Guia in het hart van de Portugese Algarve dit gerecht verder tot stand is gekomen.

Bereiding in kampvuurkok stijl

Piri Piri is het lekkerst met piepkuikens, ook wel poussins of coquelettes genoemd. Deze zijn verkrijgbaar bij de poelier, de horeca groothandel en rond de feestdagen soms ook in de supermarkt. Kun je niet aan piepkuikens komen dan zijn er genoeg alternatieven om een fantastische Kip Piri Piri te maken.

Kip vlinderen

Kip Piri Piri is het lekkerst gegrild van de BBQ. Om te zorgen voor een goede garing vlinderen we de piepkuikens. Vlinderen houdt in dat je de ruggengraat van de kip eruit knipt. Dit kan met een mes maar gaat het makkelijkst met een schaar. Knip aan beide kanten van de ruggengraat zo dicht mogelijk langs de ruggengraat. Vervolgens vouw je de kip open en druk je hem plat. Hierbij zullen wat botjes breken maar dat is niet erg. Het piepkuiken heeft nu de vorm van een vlinder en is doordat het zo plat is makkelijker te garen.

Kip pekelen

Na het vlinderen pekelen we de piepkuikens. Dit doen we door ze aan weerszijden goed in te wrijven met een laag grof zeezout. Na het inwrijven leggen we de piepkuikens 24 uur in de koelkast. Pal voor we de piepkuikens gaan grillen spoelen we het zout er af.

Kip op stok zetten

De meest stoere (en daarom voor mij ultieme) bereiding krijg je als je de Kip Piri Piri op stok zet. Hiervoor neem je een wilgentak, hazelaartak of andere tak van een niet giftige boom. Met een outdoor mes splijt je de tak zodanig dat je de kip er goed tussen kunt klemmen. Dit is super leuk om te doen en ziet er ook nog eens fantastisch uit. Het op stok zetten kan ook met bijvoorbeeld ook heel goed met Zalm. De belangrijkste regel bij de verdere bereiding is de ‘Vier Seconden Regel’. Daar waar je je hand 4 seconden kunt houden is het ongeveer 180

De kip grillen

Bij het grillen van de kip zijn er een paar belangrijke regels. Hanteer je deze dan zul je vrijwel zeker een goed resultaat bereiken.

 • De vier seconden regel
  Dit is echt één van de belangrijkste regels als je op open vuur kookt. Ongeacht wat je klaarmaakt. Hij kan gebruikt worden bij vrijwel al mijn recepten.

Als je de vier seconden regel gebruikt dan zul je vanzelf merken dat de wind heel belangrijk is. Zet je je kip voor de wind, dan wordt deze nooit gaar. De hitte van het vuur wordt immers de andere kant op geblazen.

Hangt je kip een tijdje dan wordt het tijd om de marinade met een kwastje aan te brengen en zo ga je langzaam richting Kip Piri Piri. Het insmeren herhaal je regelmatig tot de kip gaar is.

Voor het garen van de kip geldt ‘Liever laag en traag dan hard en zwart’.

Tegeltjes wijsheid van de kampvuurkok. 'Daar waar je je hand 4 seconden kunt houden is het ongeveer ℃'
De vier seconden regel

Alternatieven in bereiding en vleeskeuze

In mijn teambuildings en workshops zal ik meestal kiezen om de Kip Piri Piri op een stok naast het vuur te bereiden. Er zijn echter tal van alternatieven. Vrijheid blijheid, niets moet en alles mag. Al maak je hem thuis in een elektrische oven.

 • Een hele kip.
  Een hele kip heeft veel meer tijd nodig om gaar te worden. Op een stok naast het vuur kan maar …. is echt een moeilijke uitdaging. Te dicht bij het vuur en je kip is zwart voor hij gaar is. Te ver va het vuur en je kip wordt nooit gaar. Daarnaast is voor een hele gevlinderde kip boven het vuur echt heel veel tijd nodig.
  Een hele kip in een Dutch Oven of op een BOL-BBQ op indirecte hitte kan natuurlijk ook.
 • Kippendijen.
  In mijn ogen is dit eigenlijk het beste alternatief. Persoonlijk vindt ik dit het lekkerste stukje vlees van de kip. Dat heeft te maken met het vet dat er aan zit. Bij alle soorten vlees geldt, vet = smaak. De dijen kun je op de BBQ bereiden, maar ook ingeklemd boven het vuur.
 • Kipfilet.
  Voor mij zou het de laatste keuze zijn maar… Kipfilet is goed verkrijgbaar. Zet je de kipfilets op een stok naast het vuur snij hem dan in en klap hem open zodat hij wat dunner is. Je kunt de kipfilets, eventueel open gesneden ook prima op de BBQ bereiden.
 • Kippenpoten, drumsticks en vleugels
  Voor deze delen geldt dat ze op de BBQ kunnen maar ook ingeklemd op een stok naast het vuur. De keuze is aan jou. Let vooral bij poten en drumsticks op laag en traag. Neem de tijd. Het laatste wat je wilt is Kip Piri Piri die niet goed gaar is.

Kun je niet aan piepkuikens komen dan zouden kippendijen of desnoods een hele kip ook kunnen. Gebruik je een hele kip dan heb je echt een bol-bbq nodig of je moet veel ervaring en geduld hebben om hem ‘laag en traag’ in de stralingswarmte van het vuur te bereiden.

Als je deze overheerlijke Kip Piri

Een bijzondere Kip Piri Piri van de stok

Een bijzondere Kip Piri Piri van de stok

Arriën Stegehuis
Een hele bijzondere Kip Piri Piri
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 1 dag
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 dag 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Portugees
Porties 6
Calorieën 673 kcal

Ingrediënten
  

 • 3 piepkuikens (poussins of coquelettes)
 • 200 gram zeezout grof
 • 1 bol knoflook
 • 4 rode pepers (inclusief pitjes)
 • 1 theelepel pimenton La Chinata, 'licht pittig', eventueel 'pittig' maar heen 'hot'.
 • 1 theelepel tijm vers of gedroogd
 • 1 laurierblad
 • 150 ml olijfolie

Instructies
 

Vlinder het piepkuiken

 • Knip (of snij) de ruggengraat van het piepkuiken er uit.
 • Druk het piepkuiken plat (er mogen botjes breken).

Pekel het piepkuiken

 • Smeer het piepkuiken aan beide kanten in met grof zeezout.
 • Laat het piepkuiken zo'n 24 uur afgedekt in de koelkast liggen zodat de pekel goed intrekt.
 • Een uur voordat je de piepkuikens gaat bereiden haal ze uit de koeling en spoel je alle zout er af.
 • Dep de piepkuikens droog en laat deze op kamertemperatuur komen.
 • Heb je onvoldoende tijd om 24 uur te pekelen dan kun je deze stap overslaan en zout aan de marinade toevoegen.
  De piepkuikens zal dan een iets minder krokant korstje krijgen want naast de smaak zorgt de pekel dat er wat vocht uit de piepkuikens onttrokken wordt.

Zet de kip op stok

 • Splijt met een outdoormes een wilgentak, hazelaar tak of andere tak.
 • Haal de bast van de tak. (bij wilg kun je de bast als touw gebruiken)
 • Klem het piepkuikens tussen de wilgentakken, maak eventueel een kruis zodat ze goed vlak blijven.

Maak de marinade

 • Maak de knoflook schoon en snij deze in grove stukken en leg ze in de vijzel.
 • Snij het laurierblad in stukjes en leg ook die in de vijzel.
 • Haal de tijmblaadjes van de takjes en leg ze in de vijzel.
 • Voeg de pimenton toe en leg ook deze in de vijzel.
 • Vijzel alles goed fijn en roer het door de olijfolie.

Rooster de piepkuikens bij het vuur

 • Plaats de ingeklemde piepkuikens bij het vuur. Zo dat de eventuele wind de hitte van het vuur naar de kip blaast.
 • Daar waar je 4 seconden je hand kunt houden is het 180℃, dat is de temperatuur die je wilt om je piepkuikens te garen.
 • Smeer na circa 15 minuten bakken de piepkuikens regelmatig in met een dunne laag marinade.
 • Draai de piepkuikens af en toe en bak ze gaar in 30 tot 60 minuten, afhankelijk van de hitte van het vuur.

Nutrition

Calorieën: 673kcalKoolhydraten: 4gProteïne: 29gVet: 60gNatrium: 2052mgKalium: 428mgVezels: 1gSuiker: 2gVitamine C: 67mgIJzer: 2mg
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat weten hoe het was!

Ik heb me voorgenomen dat het eerste recept dat ik boven een vuurtje kook kip piri piri zal zijn. Waarschijnlijk nodig ik Geert en zijn gezin uit. Hun kip piri piri gaat de tafel niet halen, te veel vlieguren. Voor een echte goede kip piri piri heb je piepkuikens nodig. Deze zijn zo klein dat als je ze gevlindert op een stok naast het vuur kunnen garen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.