fbpx

Veiligheidsregels outdoorcooking

In verband met de covid-19 risico’s zijn er een aantal extra veiligheidsmaatregelen getroffen om te voldoen aan alle eisen die door het RIVM, de overheid en Koninklijke Horeca Nederland gesteld worden. Deze regels zijn hier in te zien.

Deze veiligheidsregels staan “online” op kampvuurkok.nl en zijn bij elke outdoorcooking uitgeprint aanwezig en worden voorafgaand aan elke outdoorcooking met de deelnemers doorgenomen tijdens de veiligheidsinstructie.

 1. Struikelen en vallen kan rond het vuur ernstige gevolgen hebben. Rond de hele “kook-plaats” bewegen we daarom rustig en zonder haast. Laat geen gerei zoals dekselsteunen en haken op de grond liggen maar plaats dit onder de vuurtafel, met name in het donker. Zie je iets slingeren, ruim het dan op.
 2. Pak niet zomaar iets beet, voel eerst even voorzichtig. Gebruik handschoenen, dekselhaak en brikettentang indien nodig.
 3. Vuren stoken we klein en beheerst in vuurschalen en branders en nooit groter dan nodig. Het aanmaken gebeurt nooit met vloeistoffen.
 4. Het wegspringen van sintels en vonken is niet te voorkomen. Kijk uit met open schoenen, kunststof kleding en los hangende  lange haren en shawltjes bij het vuur. Draagt u kleding waar geen brandgaatjes in mogen komen of open schoenen  dan dient u zelf voor voldoende afstand tot het vuur te zorgen.
 5. Zorg dat je weet waar de brandblusser, brandemmer(s) en blus deken staan zodat je kunt ingrijpen.
 6. Gaat het mis of bijna mis, roep mij er dan bij. Ik ben BIG geregistreerd verpleegkundige en heb een EHBO trommel beschikbaar. Daarnaast worden alle ongelukken en bijna ongelukken door mij geregistreerd.
 7. Frituren boven open vuur? Neem eerst de instructie door.
 8. Hout hakken en bijl gebruik mag alleen na een demonstratie door een instructeur. Bij het hakken zit je op je knieën en heb je de bijl met twee handen vast. Op die manier kun je nooit in je handen of benen hakken.
  Je zorgt dat je omstanders op afstand houdt en hakt zodanig dat omstanders niet door een per ongeluk weg vliegende bijl of per ongeluk weg springend stuk hout geraakt kunnen worden.
 9. De messen die ik aanbied zijn scherp. Geef ze op de correcte manier door. Gooi ze niet zomaar in de afwas zodat een ander er per ongeluk in kan grijpen, loop er niet onnodig mee rond. Berg messen na gebruik zo snel mogelijk op waar je ze gevonden hebt.
 10. Alcohol en andere genotsmiddelen geven een verhoogd risico’s op ongelukken. Ken je grenzen en zorg dat het veilig en gezellig blijft voor iedereen.
 11. Hygiëne, maak gebruik van de handenwas plek.  Verwerk vlees en vis niet met groenten op de zelfde tafel. Voorkom kruisbesmetting en reinig besmet gerei en tafel zodra je klaar bent.
 12. Door mee te doen aanvaard je de risico’s en ga je akkoord met de algemene voorwaarden.
 13. Durf je iets niet of vindt je iets te gevaarlijk, laat het dan aan mij of aan een ander over. Je bepaalt zelf je eigen grenzen.
 14. Let op elkaar, let op de kinderen. Ik kan onmogelijk alles in de gaten houden en alles voorkomen. Iedereen is dan ook zelf verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid en de veiligheid van zijn eigen kinderen of de kinderen die aan hem of haar zijn toevertrouwd. Zie of signaleer je dingen die niet goed gaan, of niet veilig zijn spreek elkaar aan en waarschuw elkaar. Als er kinderen bij zijn, let met name ook op elkaars kinderen.