Top
 

Cognac saus

 / Recepten  / Cognac saus
8 jul

Cognac saus

IMG_4633Deze saus heb ik voor het eerst geproefd bij www.campfirechef.nl. Het is een saus om nooit meer te vergeten. De saus kan bij vlees, vis & aardappels.

Menno van der Veen is bij Campfirechef de ongekroonde koning der sauzen. Volgens de overleveringen is het recept van deze “koningswaardige” saus van hem afkomstig.

Als je de saus geproefd hebt zul je het met me eens zijn. Menno verdient een kroontje!

Bij mij is deze saus niet meer weg te denken uit mijn outdoor-keuken. Een “must have” ;-).

De bereiding is met wat tips goed te doen. De belangrijkste, roer niet te snel in de suiker als deze begint te carameliseren.

IMG_4269

Nodig

  • 1 deel balsamico azijn
  • 1 deel suiker
  • 1 deel cognac
  • ± 1,5 deel kalfsfond
  • ± 1,5 deel runderfond
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 jeneverbessen
  • Roux of ander verdikkingsmiddel
  • 1 deel Paddenstoelen mix

 

Bereiding

  • Carameliseer de suiker
  • Voeg de balsamico azijn in een keer toe, de caramel zal stollen en moet al roerend worden opgelost in de balsamicoazijn
  • Voeg vervolgens de cognac, de tijm, rozemarijn en de jeneverbessen toe toe en breng het geheel roerend aan de kook.IMG_4631
  • Voeg de kalfsfond en de runderfond toe en reduceer (inkoken) tot er een derde over is.
  • LET OP, tijdens het inkoken versterken de smaken zich, je moet dus regelmatig proeven. Wanneer je de kruiden begint te proeven kan je ze het beste uit de saus halen omdat deze anders gaan overheersen.
  • Snijdt en bak ondertussen de paddenstoelen op het lage vuur, zodat al het vocht eruit is. Je kan dit zonder olie doen. Voeg ze vervolgens toe aan de saus, ze zullen de smaken van de saus opnemen en versterken.
  • Maak de saus mooi op dikte met de roux, doe terwijl de saus kookt.

 

No Comments

Leave a Reply