Top
 

Boerenkool-ristotto

 / Recepten  / Boerenkool-ristotto
Boerenkool-risotto in de maak
1 feb

Boerenkool-ristotto

Zoekend naar geschikte recepten voor het Winterfeest mag boerenkool natuurlijk niet ontbreken. Toen Janella met deze Boerenkool-risotto van 24kitchen chef Rudolph van Veen kwam was de keuze snel gemaakt. Een zeer verrassend recept.

Materialen

  • Grote skillet
  • Deksel DO Bear
  • Vuurschaal
  • 3 poot
  • Gietijzeren pan

Stookadvies

  • Spek bakken (onder 6 briketten, boven dekselrand vol)
  • Overige, kijk wat er gebeurt, gaat het te hard, vuur temperen en/of pan hoger hangen of briketten wegnemen, gaat het te langzaam, vuur opstoken en/of pan lager hangen of briketten toevoegen

Nodig (voor 12 personen)

  • 2700 ml water
  • 3 kippenbouillonblokje
  • 6 sjalotjes
  • 6 pastinaken
  • olijfolie om in te bakken
  • 900 g risottorijst
  • 300 ml witte wijn
  • 3 rode peper
  • 6 teentjes knoflook
  • 750 g voorgesneden boerenkool
  • 3 klontje boter
  • 300 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 450 g serranoham (het winterfeest reken we zelf spek en gebruiken we gerookt spek)
  • 195 g pijnboompitten

Bereiding:

  • Breng een pan met het water en de bouillonblokjes aan de kook.
  • Verspreid de plakken serranoham of spek (in zo dun mogelijke plakken gesneden) op de bodem van een grote skillet en bak de plakken serranoham in de skillet in circa 10 minuten krokant. Gebruik een deksel van een Dutch Oven (Bear) Haal uit de skillet en laat circa 5 minuten afkoelen tot ze krokant zijn en brokkel ze aan kleine stukken , lukt het niet de spek te brokkelen snij er dan dobbelsteentjes van en bak deze lekker krokant.
  • Rooster de pijnboompitten in een skillet
  • Het spek en de pijnboompitten gebruik je bij het serveren om als garnituur over de risotto te strooien.
  • Pel en snipper de sjalotjes.
  • Schil en snijd de pastinaken in kleine blokjes.
  • Verhit een scheutje olie in een grote skillet en fruit de sjalotjes circa 2 minuten.
  • Voeg de pastinaken toe en bak circa 2 minuten mee.
  • Hevel het geheel over in een gietijzeren ketel die je boven het vuur hangt
  • Voeg de rijst toe en bak circa 2 minuten tot de rijst glazig begint te worden.
  • Schenk de witte wijn erbij en laat circa 1 minuut indampen.
  • Schenk beetje bij beetje de bouillon erbij en gaar de rijst in circa 15 minuten. Roer regelmatig goed door.
  • Halveer de rode peper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de rode peper in halve ringetjes.
  • Pel en snijd de knoflook fijn.
  • Verhit een scheutje olie in de skillet en fruit de peper en knoflook circa 2 minuten.Voeg de boerenkool toe en laat met de deksel op de pan circa 15 minuten slinken en gaar worden.
  • Roer de boerenkool, boter en de Parmezaanse kaas door de risotto en breng op smaak met een beetje versgemalen peper.

Denk bij het opscheppen er aan om bij iedereen wat spek en pijnboompitten over de risotto te strooien. Gooi het er niet vooraf doorheen, zeker niet als er vegetariërs zijn.

Boerenkool-risotto in de maak

Boerenkool-risotto in de maak

No Comments

Leave a Reply