fbpx
Top
 
 / Recepten  / Bitterballen
24 mrt

Bitterballen

Het maken van bitterballen is een grote klus. Zoals vaak geldt in de keuken; des te groter de klus, des te groter de beloning.
In het geval van geheel handgemaakte bitterballen geldt dat zeker. Je begint een dag van tevoren met het maken van een (vegetarische) ragout. De dag daarna maak je daar bitterballen van.

Via onderstaand recept heb je gegarandeerd een goed resultaat.
Maar, durf te variëren, je kan elke “ragout-achtige” substantie gebruiken om bitterballen mee te maken. Wat dacht je van kip-saté ballen, kip-kerrie ballen of zalm-dille ballen. Kortom heb lef en fantasie.

Let wel op met frituren boven het kampvuur.

Pin recept Recept afdrukken
Personen :10 personen

Bitterballen

  
5 van 5 stemmen
Heerlijke handgemaakte bitterballen.
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Vermeld @Kampvuurkok of tag #kampvuurkok!
Voorbereiding 1 uur
Bereiding 45 min
Totaal 1 uur 45 min
Onderwarmte :Matig houtvuur - 180 graden
Gang Bijgerecht, Borrelhapje, Tussendoortje
Keuken Nederlands
Trefwoord Kan vegetarisch
Moeilijk - makkelijk Gemiddeld

Ingrediënten

  • 1 kilo rundvlees of paddenstoelen ragout
  • 400 gram boter
  • 0,6 liter water
  • 6 blokjes bouillon
  • verse peterselie
  • verse majoraan ook wel marjolein genoemd
  • nootmuskaat vers van de rasp of uit potje
  • 6 eieren
  • 400 gram paneermeel
  • 1 ons bloem

Materiaal

Friteuse
Wok
Wok

Instructies

Bereiding ragout/kan dus ook paddenstoelen ragout zijn

  • Maak een hoog vuur.
  • Snijd het vlees aan blokjes.
  • Smelt de helft van de boter, het mag iets bruin worden, maar zeker niet verbranden.
  • Los de bouillonblokjes op in de hete boter.
  • Bak op het hoog vuur de blokjes vlees goed aan, we willen geen korstje, alleen dicht schroeien.
  • Voeg nu het water toe.
  • Laat dit minstens 2 uur lekker pruttelen op een laag vuur. Roer dit af en toe wel om.
  • Maak een roux van de andere helft boter en bloem. Wederom de boter laten smelten, maar niet bruin laten worden.
  • Roer met de garde door de boter tot je een bal hebt.
  • Bak de bal een tijdje door op een matig vuur. Dit doe je om de meelsmaak op te heffen.
  • Schep het vlees uit het braadvocht.
  • Voeg al roerend, met de garde boven het vuur, het braadvocht aan de roux toe. Tot een goede basis voor de ragout is ontstaan
  • Laat de basis, al roerend op laag vuur, een tijdje door pruttelen.
  • Trek het vlees uit elkaar zodat je draadjes hebt en roer dit door de basis.
  • Breng het geheel op smaak met nootmuskaat, peterselie en majoraan en laat het geheel afkoelen in de koelkast.

Bitterballen maken

  • Pak 3 borden; één met paneermeel, één met bloem en één met ei.
  • Doe wat bloem op je handen.
  • Neem een klodder ragout, rol de klodder tot formaat bitterbal en rol de bal door het bloem.
  • Rol de bal door het ei en laat het even iets afdruipen.
  • Rol de bal daarna door de paneermeel tot de bal helemaal goed bedekt is.
  • Laat de bal even rusten.
  • Maak nu de volgende bal tot alle ragout op is.
  • Rol alle balletjes opnieuw door het ei en vervolgens opnieuw door het paneermeel
  • De ballen zijn nu klaar voor de vriezer of de frituur.

Bereiding frituren

  • De ballen kunnen nu gefrituurd worden.
  • Frituur in zonnebloem-, maïs- of slaolie op 180 graden. Bak niet te veel ballen tegelijk, anders koelt het vet te veel af (zeker bij bevroren ballen).
  • Bak bevroren ballen circa 5 minuten en gekoelde of ontdooide ballen in circa 3,5 minuut.
  • Eetsmakelijk en vergeet niet om alle gebruikte spullen schoon te maken en op te ruimen.

Voedingswaarden

Serving: 100g | Calorieën: 7460kcal | Koolhydraten: 291g | Proteïne: 259g | Vet: 583g | Natrium: 6771mg | Kalium: 4114mg | Vezels: 18g | Suiker: 26g | Vitamine C: 7mg | IJzer: 33mg
No Comments

Leave a Reply