Top
 

Bitterballen

 / Recepten  / Bitterballen
24 mrt

Bitterballen

Het maken van bitterballen is een grote klus. Zoals vaak geldt in de keuken, des te groter de klus, des te groter de beloning. In het geval van geheel handgemaakte bitterballen geldt dat zeker. Je begint een dag van te voren met het maken van een ragout. De dag daarna maak je daar bitterballen van.

Via onderstaand recept heb je gegarandeerd een goed resultaat. Maar, durf te varieren, je kan elke “ragout” achtige substantie gebruiken om bitterballen mee te maken. Wat dacht je van kip-sathé ballen, kip-kerrie ballen of Zalm-dille ballen. Kortom heb lef en fantasie.

Nodig

  • 1 kg rundvlees
  • 400 gram boter
  • 0,6 liter water
  • 6 bouillon blokjes
  • verse peterselie
  • (verse) majoraan (ook wel marjolein of worstekruid genoemd)
  • Nootmuskaat (vers van de rasp of uit potje)
  • 6 eieren
  • 400 gram paneermeel
  • 1 ons bloem

Bereiding ragout

  • Snij het vlees aan blokjes
  • Smelt de helft van de boter (mag iets bruin worden maar zeker niet verbranden), los de bouillon blokjes op in de hete boter.
  • Bak op hoog vuur de blokjes vlees goed aan (geen korstje alleen dicht schroeien), voeg daarna het water toe
  • Laat dit minstens 2 uur lekker pruttelen op een laag vuurtje, wel af en toe omroeren.
  • Maak een roux van de andere helft van de boter en de bloem. (boter smelten, niet bruin laten worden, bloem met de garde door de boter roeren tot je een bal hebt, bal een tijdje door bakken op matig vuur om de meelsmaak op te heffen.
  • Schep het vlees uit het braadvocht en voeg al roerend boven het vuur met de garde het braadvocht toe aan de roux tot een goede basis voor de ragout is ontstaan
  • Laat de basis een tijdje door pruttelen, al roerend op laag vuur en trek het vlees uit elkaar zodat je draadjes hebt, roer dit door de basis
  • Breng het geheel op smaak met nootmuskaat, peterselie en majoraan en laat het geheel afkoelen in de koelkast

Bereiding ballen maken

  • Neem 3 borden, één met paneermeel, één met bloem en één met ei
  • Doe wat bloem op je handen en neem een klodder ragout, rol de klodder tot formaat bitterbal en rol de bal door de bloem
  • Rol de bal door het ei (even iets af laten druipen) en rol de bal daarna door de paneermeel (blijf rollen, de bal moet helemaal goed bedekt zijn)
  • Laat even rusten (maak vast een volgende bal) en rol de bal opnieuw door het ei en vervolgens op nieuw door de paneermeel, de bal is nu klaar voor de vriezer of de frituur.

Bereiding frituren

  • Frituren in zonnebloem-, mais- of sla-olie op 180 graden, niet te veel ballen tegelijk anders koelt het vet te veel af, zeker bij bevroren ballen.
  • Bevroren bal circa 5 minuten, gekoelde of ontdooide bal in circa 3,5 minuut
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.