Top
 

Big Mac & cheese

 / Recepten  / Big Mac & cheese
27 okt

Big Mac & cheese

Big Mac & cheese is een lang en bewerkelijk recept. Trek er maar rustig een middag voor uit. Snel en makkelijk is dus echt anders! Reden dat deze Big Mac & cheese op de site is opgenomen is mijn deelname aan The Dutch Oven Cookoff. De verplichte opgave dit jaar is een Mac & Cheese. Door er een burger van te maken hoop ik met te onderscheiden van de andere 31 deelnemende teams en een prijs te scoren.

We gaan het zien. Thuis proefkoken binnen in de keuken was starten om 15:45 en zonder pauze doorwerken tot 18:45, de keuken was een volledige chaos en opruimen koste ook nog een uurtje. Kortom weet waar je aan begint.

Was het de moeite ….. zeker, hij smaakt echt fantastisch, ook volgens de rest van het gezin. Ga ik ‘m buiten de wedstrijd nog een keer maken …. waarschijnlijk niet, wat een enorme klus!

Dan nu het recept, de “broodjes” van deze Big Mac & Cheese worden gemaakt van een heerlijke cheezy macaronipasta in de vorm van een ronde schijf. Deze wordt gefrituurd om hem een mooi kleurtje te geven. Op het onderste broodje leggen we vervolgens een plukje rucola en een flinke lepel eigengemaakte tomaten-aubergine-ketchup, deze ketchup is flink pittig en brengt de boel mooi op smaak.

Op de saus leggen we de burger, deze burger maken we van kippendijfilet die is gegaard in de cola. Alt de cola bijna geheel is ingekookt makken we er een burger van, de burger voorzien we van een krokante kort bestaande uit broodkruim en krokant gebakken bacon.\

Boven op de burger leggen we een lekkere plak cheddar kaas. Op de kaas leggen we een dun gesneden plak tomaat en wat dun gesneden uienringen en een paar flinterdun gesneden ringen rode peper. Daar gaat een flinke klodder mayonaise op en een klein dotje gerookte sriracha saus, een super pittige chilisaus dus houdt het echt bij een klein dotje.

Boven op deze stapel leggen we de tweede schijf gefrituurde mac & cheeze en eventueel stabiliseren we de stapel door er een prikker of een mes in te steken.

Eet deze “burger” met mes en vork want de burger valt makkelijk uit elkaar.

Nodig voor de Big Mac & cheese:

  • Voor de “broodjes”
    • 500 g macaroni pasta
    • 50 g boter
    • 50 g meel
    • 320 ml volle melk
    • 200 g cheddar, geraspt
    • 200 g oude kaas, geraspt
    • 50 g parmezaan, geraspt
  • Voor de deeglaag om de broodjes
    • 160 g bloem
    • 320 ml melk
    • 1 theelepel zout
  • Voor de kippenbirgers
    • 6 kippendijen
    • 660 ml pepsi
    • 1 ui
    • 2 teentjes knoflook
    • 1 el paprikapoeder
    • 100 gram fijn geraspte Parmezaanse kaas
    • 80 gram broodkruim
    • 1 ei
  • voor het laagje om de kip
    • Een boord vol bloem
    • 2 eieren
    • 100 g gedroogde broodkruimels
    • 6 plakjes buikspek
  • Voor aubergine-tomaten-ketchup
    • 6 EL tomatenketchup
    • 3 EL aubergine chutney (patak)
    • 1 bos verse koriander
  • Voor de garnering
    • 1 verse rode peper in flinterdunne ringen
    • rucola
    • ui in flinter dunne ringen
    • tomaat in flinter dunne plakken
    • 2 plakken cheddar kaas of plakjes van je favoriete kaas
    • 1 dotje gerookte siracha-saus
    • 1 flinke klodder mayo

De bereiding van de Big Mac & cheese

  1. Maak de kaassaus

    Smelt 50 gram boter in een pan en roer er 50 gram bloem door. Giet de 320 cc volle melk beetje bij beetje in de pan en zorg dat de melk is opgenomen in het mengsel voor je nieuwe melk toevoegt. Blijf voortdurend roeren zodat de saus niet aan brand.
    Als alle melk is opgenomen laat je de saus nog minimaal 5 minuten doorkoken. Doe je dat niet dan krijg je een vreselijk melige saus die naar bloem smaakt.
    Na minimaal 5 minuten doorkoken voeg je alle geraspte kaassoorten toe onder voortdurende roeren. Blijf roeren tot alle kaas gesmolten is en je een mooie gelijkmatige soepele massa hebt. Blijf roeren zolang deze op de hitte staat!

  2. Maak de mac & cheese.

    Kook de 500 gram macaroni in 8 minuten gaar, giet af en roer deze door de kaassaus. Leg vervolgens twee vellen bakpapier op tafel en verspreid daar de mac & cheese over. Doe dit gelijkmatig, straks steken we met een glas of beker hier de broodjes van. Dek even af met een extra bakpapiertje indien nodig.

  3. Bereid de kip.

    Snij de ui en de knoflook en fruit deze even aan met wat olie tot ze lekker zacht is. Voeg vervolgens een eetlepel paprikapoeder toe. Schenk er de cola op en leg de kippendijen er in. Laat dit geheel 20 a 4 minuten lekker zachtjes sudderen tot de kip mals en gaar is. Haal de kip er uit en laat deze afkoelen

  4. Maak de kipburgers.

    Neem een zeef en schenk de cola door de zeef over in een kleine pan en reduceer deze tot een dikke syroop. Let vooral aan het eind goed op. Ik heb een keer de boel laten aanbranden doordat ik net te laat de boel van het vuur nam. Snij ondertussen de kippendijen in kleine blokjes en bestrooi deze vervolgens met peper en zout uit de molen. Maak van de ingekookte siroop, de gehakte kip, de broodkruim, en de fijn geraspte Parmezaanse kaas een burgertje. Voeg eventueel een eitje toe voor wat extra kleefkracht. Ook kan het helpen de burgertjes even af te laten koelen of licht in te vriezen met een CO2 blusser. De burgertjes leg je op een vel bakpapier.

  5. Maak baconkruimels

    Plaats de bacon boven het vuur of de BBQ op zo’n 180 ° C  en bak ze in ongeveer 10 minuten tot ze knapperig zijn, maar niet verbrand. Leg ze op de snijplank en laat ze afkoelen. Hak de bacon aan kruimels zodra deze is afgekoeld.
    Maak een mengsel van bloem, peper en zout en doe dit in een schaal. Maak een mengsel van broodkruim en bacon kruimels en doe dit in een schaal. Kluts twee eieren goed los en doe dit i een schaal.

  6. Bak de kippenburgers

    Haal een kippenburger door de bloem, hal vervolgens de burger door het ei en haal daarna de burger door de broodkruim met bacon. Bak de burger in een dun laagje olie tot deze aan weerskanten mooi bruin is. Leg ze even in een warme Dutch Oven op een roostertje om ze lekker warm te houden.

  7. Bak de “broodjes”

    Meng de bloem met peper en zou en voeg al kloppend de melk geleidelijk toe zodat je een glad beslag krijgt. Kijk of je van de glad gestreken mac 7 cheese broodjes kunt steken met een beker of glas als mal. Koel de mac & chees eventueel of met een CO2 blusser. Dompel de schijven in het beslag en frituur deze vervolgens tot ze mooi bruin zien. Plaats ze op een rooster in een warme DO om te zorgen dat ze niet koud worden.

  8. Maak wat lekkere mac & cheese frieten

    Bevries de overgebleven macaroni en snij deze tot frieten. Dompel de frieten in het ei mengsel van de kipburgers en haal ze door het broodkruim met bacon. Frituur ze en bewaar ze in de warme DO op een roostertje.

  9. Maak de aubergine-tomaten-ketchup en de garnituren

    Hak de korianderblaadjes fijn en roer deze door de aubergine chutney en de tomatenketchup. Snij een pepertje in flinterdune plakjes, doe het zelfde met de ui en de tomaat.

  10. Serveren en garneren

    Plaats een broodje en leg er wat rucola op. Leg op de rucola een flinke schep aubergine-tomaten-ketchup en plaats daar de kipburger op.
    Leg een lekkere plak cheddar kaas op de burger en leg daar een schijf tomaat, een en een paar uienringen op.
    Spuit een lekkere kloder mayonaise op het garnituur en plaats een dotje siracha saus op de mayo.
    Maak het geheel af met wat blaadjes koriander en wat ringen rode peper.
    Zet met een prikker het bovenste broodje vast op de Big Mac & cheese en leg er wat frieten bij. Garneer met een plakje tomaat, een ringetje ui en nog wat ketchup, mayo en saus.

 

No Comments

Leave a Reply

9 − 7 =