Top
 

Biefstuk in stijl

 / Recepten  / Biefstuk in stijl
8 jul

Biefstuk in stijl

Biefstuk kun je op veel manieren klaar maken. Afhankelijk van de grote van de groep kiezen we in mijn workshops voor:

  • Cave-man-style, steengrillen in zijn meest pure vorm. Stook een flink vuur, gooi er een paar stenen in, houdt het vuur een minstens een uur goed aan de gang, de stenen moeten echt loei-heet zijn.
    Er is een maar …. gebruik je een willekeurige stenen zitten er scheurtjes lucht vocht of andere onzuiverheden in dan kan/zal de steen letterlijk uit elkaar klappen.
    Bij speksteen heb je dit risico niet. In Nederland komt deze steen niet voor maar bij steenhandels / tuincentra is deze steen te koop. Zorg er dus voor dat je speksteen gebruikt!!
    Deze methode is geschikt voor groepen tot 20 man.
  • Cowboy-style, zorg voor een ruim bed met gloeiende kolen, gooi hier de biefstukken in, bak eerst de ene zijde, deze is klaar als de kooltjes vanzelf los laten, bak dan de andere zijde.
    Je hebt hier echt een ruim bed voor nodig. Als je namelijk de biefstuk omdraait heb je een “nieuw” plekje nodig waar de kolen nog roodgloeiend zijn. .Het maakt dat deze methode alleen geschikt is voor kleine groepen (max 10 man)
  • Nordic-style, in Scandinavie kennen ze de Muurikka, een bakplaat op pootjes die je boven het flink vuur plaatst. Hierop bak je vervolgens de biefstukken aan weerszijden mooi bruin.

Nodig

  • Kogelbiefsuk (aan een stuk)
  • ui
  • rozemarijn (en/of)
  • salie (en/of)
  • tijm (en/of)
  • bosui (en/of)
  • knoflook
  • Zout en peper

Bereiding

  • Zie bovenstaande gril instructies voor Steengrillen, Cave-man-style of Nordic-style).
  • Meng olie en kruiden totdat je een flinke bak natte marinade hebt.
  • Snijd het vlees in stevige plakken van 2 a 3 cm dik.
  • Laat het vlees minstens 30 minuten in de marinade staan.
  • Bak het vlees 3 á 4 minuten aan elke zijde.
  • Laat het gebakken vlees na bereiding een tijdje rusten zodat de sappen zich goed verdelen en je een heerlijk mals stuk biefstuk hebt.
No Comments

Leave a Reply