Top
 

Appelcrumble

 / Recepten  / Appelcrumble
2 mrt

Appelcrumble

Appelcrumble heeft in 2008 mijn leven totaal veranderd. De appelcrumble die ik toen gegeten heb was ongelofelijk lekker en de gevolgen merk ik nog elke dag.

We kampeerden op een scoutingterrein en het stel naast ons vroeg of we appeltaart lusten. Voor we het wisten zaten we op de camping appels te schillen en vroegen we ons af …. hoe maken we hier zonder oven op de camping een appeltaart van.

De appels werden in een Dutch Oven gedaan en een half uur later hadden we een fantastische warme appelcrumble. Die belevenis was bijna ongelofelijk, een heerlijke dampende warme vers gebakken appelcrumble! Dit alles zonder gas of electra op de camping zonder oven.

Een dagje later hebben we met de buren brood en de Dutch Oven gebakken en nog een dag latter pizza’s. Een week later had ik mijn eerste Dutch Oven en was de basis voor kampvuurkok.nl gelegd.

Of je net als ik echt een Dutch Oven liefhebber gat worden weet ik niet. Één ding weet ik wel, appelcrumble uit een Dutch Oven smaakt echt fantastisch lekker.

Benodigdheden:
Vulling:

  • 1 kg Appels
  • 1 ons  Bruine suiker
  • 2 theelepels Kaneel
  • Opties (Noten, Abrikozen, Rozijnen, Cranberries, koek-kruim …..)

Crumble:

  • 3 ons Kristal Suiker
  • 4 ons ongezoutn roomboter
  • 6 ons bloem

Bereiding:

  • Stort de vulling, partjes of stukjes appel gemengd met bruine basterdsuiker, kaneel (eventueel aanvulgevuld met de extra opties) op de bodem van een licht ingevette Dutch oven.
  • Maak de crumble door bloem suiker en roomboter met de vingertoppen tot een kruimelachtig deeg te wrijven en stort deze over de vulling. Het moeten echte grove broodkruimels worden.
  • Bak het geheel op 180graden circa 45 minuten tot een goudbruine korst ontstaat. Blijf in de buurt, zodra je de taart ruikt is hij bijna klaar.
  • Zodra de vulling en de crumble klaar zijn is het een goed moment de gebruikte spullen af te wassen en op te ruimen waar je ze gevonden hebt

Bij een complete maaltijd voor een groep kan het zijn dat er niet direct een Dutch Oven beschikbaar is, zet in dat geval de schaal met vulling en de schaal met crumble afgedekt weg, zodra we aan tafel gaan zal er een oven beschikbaar zijn en bakken we de crumble terwijl we samen van de maaltijd genieten.

Stook advies:
Veel warmte boven, weinig warmte onder.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.