fbpx
Top
 
 / Recepten  / Appelcrumble uit de Dutch Oven
2 mrt

Appelcrumble uit de Dutch Oven

Appelcrumble uit de Dutch Oven heeft in 2008 mijn leven totaal veranderd. De appelcrumble die ik toen gegeten heb, was ongelofelijk lekker en de gevolgen merk ik nog elke dag.

We kampeerden op een scoutingterrein en het stel naast ons vroeg of we appeltaart lusten. Voor we het wisten zaten we op de camping appels te schillen en vroegen we ons af… Hoe maken we hier zonder oven op de camping een appeltaart van.

De appels werden in een Dutch Oven gedaan en een half uur later hadden we een fantastische warme appelcrumble uit de Dutch Oven. Die belevenis was bijna ongelofelijk, een heerlijke dampende warme vers gebakken appelcrumble! Dit alles zonder gas of elektra op de camping zonder oven.

Een dagje later hebben we met de buren brood uit de Dutch Oven gebakken en nog een dag later pizza’s. Een week later had ik mijn eerste Dutch Oven en was de basis voor kampvuurkok.nl gelegd.

Of je net als ik echt een Dutch Oven liefhebber gaat worden weet ik niet. Eén ding weet ik wel, appelcrumble uit een Dutch Oven smaakt echt fantastisch lekker! Teambuilding, workshop, familiedag, een appelcrumble is altijd een succes!

Pin recept Recept afdrukken
Personen :16 personen

Appelcrumble

  
4.84 van 6 stemmen
Met deze appelcrumble is in 2008 mijn liefde voor Dutch Ovens begonnen. Deze appelcrumble heeft er toe geleid dat ik Kampvuurkok ben geworden.
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Vermeld @Kampvuurkok of tag #kampvuurkok!
Voorbereiding 30 min
Bereiding 30 min
Totaal 1 uur
Bovenwarmte :Eén ring op de buitenrand van het deksel
Onderwarmte :1/6 deel van wat er op ligt
Gang Banket, Gebak, Nagerecht
Keuken Nederlands
Trefwoord Vegan, Vegetarisch
Moeilijk - makkelijk Eenvoudig

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 600 gr bloem
  • 300 gr suiker
  • 400 gr roomboter Voor vegan vervangen door plantaardige margarine

Voor de vulling

  • 1 kg appels (In kleine stukjes)
  • 2 tl kaneel
  • 4 el bruine basterdsuiker

Materiaal

Appelschiller
Appelschiller

Instructies

Voor het deeg

  • Snijdt de boter in kleine stukjes als deze hard is. Kneed met de vingertoppen de bloem en de kristalsuiker door de roomboter.
  • Werk echt alleen met je vingertoppen, we willen een kruimel deeg. Als je met je hele hand kneed dan zal er een bal ontstaan.
  • Heb je per ongeluk toch een bal, voeg dan wat bloem en suiker toe en kneed met de vingertoppen tot je broodkruimels hebt.

Voor de vulling

  • Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Dit gaat het mooist met de appelschilmachine.
  • Voeg de bruine suiker en de kaneel toe en meng dit goed met de appels.

Het bakken van de appelcrumble

  • In mijn workshop bakken we de appelcrumble pas als we aan tafel gaan. Als je dan uitgegeten bent, is de crumble klaar en nog lekker warm.
    Doe je mee met een workshop, zet dan het deeg en de vulling ergens afgedekt weg en wacht tot er een Dutch Oven vrij komt.
    Dit is ook een goed moment om alle gebruikte spullen af te wassen en weer op te bergen waar je ze gevonden hebt.
  • Neem een Dutch Oven en leg de vulling op de bodem.
  • Strooi het kruimeldeeg er losjes overheen, verdeel het eventueel gelijkmatig.
  • Bak de appelcrumble in circa 30 minuten tot de bovenkant goudbruin ziet.
  • Zitten we nog niet aan tafel, maak dan het gebruikte keukengerei weer schoon en ruim het samen met de overgebleven ingrediënten op waar je het gevonden hebt.

Tips

  • Ook lekker met stukjes noot, cranberries of rozijnen in de vulling.
  • Geserveerd met ijs en slagroom is de appelcrumble echt op z'n best!

Voedingswaarden

Serving: 100g | Calorieën: 422kcal | Koolhydraten: 56g | Proteïne: 4g | Vet: 21g | Natrium: 180mg | Kalium: 113mg | Vezels: 3g | Suiker: 26g | Vitamine C: 3mg | IJzer: 2mg
No Comments

Leave a Reply